Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вероника Тодорова и пътят на един акордеон до дома

Вероника Тодорова
Снимка: Петер Тюмерс/Личен архив

Вероника Тодорова, която е сред най-прочутите акордеонисти в света, се завърна окончателно в България и в момента подготвя фестивала „Jam on the River“ в село Дебнево. Фестивалът съчетава енергията на Балкана, водата и музиката. Той ще се проведе на 7 и 8 август до река Видима в троянското село. 

„Това са джем сешъни, в които ще участват Теодосий Спасов, Ангел Димитров, Кристофър Херман – виолончело и невероятен композитор от Франкфурт, както и много други джаз, поп, рок и фюжън групи ще участват. Очакваме Стунджи и Недялко Недялков с техния проект“, разказа Вероника Тодорова пред БНР. Предвидено е участието и на танцови ансамбли от различни населени места.

В ход е и съвместно турне на Вероника Тодорова с Веско Ешкенази в страната. След концерта във Варна, идната седмица изпълненията им ще зарадват публиката в Бургас и Пловдив.

Това е уникална магия, която се получи между нас буквално от първите секунди и истински се насладихме да музицираме заедно“, сподели Вероника Тодорова в предаването „Преди всички“.  

Вероника Тодорова  Снимка от личен архив

След успешната си дейност зад граница и решението да се завърне окончателно у нас акордеонистката признава, че не съжалява.

„Така го почувствах и не съжалявам за миг. Разбира се, имах много опасения и страхове преди да тръгна с куфарите. Но самия факт, че те се изпариха в първите два месеца, ми показва, че решението ми е било правилно. Мисля, че родината има нужда от хора като мен, които са събирали опит извън страната и имам усещането, че тук мога да бъда много по-полезна.“

„В колкото и други големи зали и театри да съм свирила, наистина е невероятно – енергията в родината е съвсем различна“, каза още Вероника Тодорова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна