Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е фотографът Антип Обущаров и какво крие времето в старите плаки

За архивите в музея „Чирпанлиевата къща“ в град Шипка

Шипченският манастир „Рождество Христово“.
Снимка: БГНЕС

Една успешна кампанията за издирване на исторически свидетелства за личността на Антип Обущаров и какво крият архивите в музея „ Чирпанлиевата къща“ -  за това в „Хоризонт до обед“ разказаха Рада Стойнова от Музей „ Чирпанлиева къща“ в гр. Шипка и  фотографът Александър Иванов, съставител на ретроспективна  фотоизложба  и луксозен фотоалбум с двуезична монография на Антип Обущаров.

Става дума за над 500 стъклени плаки, на неизвестния Антип Коев Обущаров - фотограф от Шипка. Плаките са от периода 1908-1931 г. и са притежание на Музей „ Чирпанлиева къща“ , гр. Шипка.

„Състоянието им не е добро, защото са стояли близо 75 години под стълбището в родната къща на Антип, след това още 25 - в Музея. След селекция, визуализиране и  почистване,  сканирахме 145 плаки. Ангажирах се да бъда съставител на ретроспективна  фотоизложба  и луксозен фотоалбум с двуезична монография на Антип Обущаров по повод 160 годишнината от основаването на Народно читалище „Светлина - 1861“ гр. Шипка.

Това са семейни снимки на шипченски фамилии, шипченски розоварни, изплащане на войници на фронта, самият град, с неговите забележителни места и как хората са се обличали тогава, с какво са се занимавали“, разказа пред БНР Рада Сойнова.

shipka.info

„Ние не бива да реставрираме плаките, защото времето след 100 години е оставило своя отпечатък, така както то си прецени. Трябва да ги покажем така, както са и в момента- те имат своят хубост и със стареенето си“, каза пред БНР фотографът Александър Иванов.

Необходими са 5000 лв. за фотоизложбата с над 90 снимки, монтирани в луксозни рамки. Целта е да се покаже на света животът в селото преди сто години, да се извади от  забвение  личността и таланта на Антип  Обущаров -в негова памет.

Предвижда се откриването на изложбата в Музея на фотографията Казанлък, като тя  се  посвещава на 133 години от рождението му - 14 август 2021г.

 Животът на Антип се оказа невероятен сценарий за филм - дърводелец, изобретател, артистичен и музикален талант, активен общественик с леви убеждения, но преди всичко фотограф - специализирал  девет  месеца  във Виена през 1915-та. Участник е в двете войни - Междусъюзническата и Първата световна  като полкови фотограф към 23-ти ПШП. 

Още по темата в звуковия файл.

Сметка за дарения за фотоизложбата:

Банка ДСК, гр. Казанлък

Титуляр:

НЧ „Светлина - 1861“ гр. Шипка

IBAN: BG73STSA93000004324006

BIC: STSABGS



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна