Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлозар Желев: Аз съм в хармония със себе си

Светлозар Желев
Снимка: БГНЕС

"Погледнато отстрани аз живея изключително бързо, правя страшно много неща, но моята лична скорост е такава. Аз съм в хармония със себе си. За мен бавното е хармония, не скорост. Онази хармония, която има между нашето вътрешно усещане и натиска на външния свят с неговите изисквания и стрес, в който ни поставя", каза за БНР Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ в НДК.

Снимка: colibri.bg

По думите му идеята за книгата "За бавното живеене и насладата от живота" е била всеки да разкаже за своите котви, които го приземяват и дават баланс и хармония.

"Моите котви са три - книгите, приятелите, пътуването".

Според Желев най-важното е да постигнем вътрешна хармония и баланс.

"Един съвременен историк и философ Ювал Ноа Харари в книгата си  "Кратка история на човечеството" казва, че човечеството винаги е търсило две основни неща, целта и пътят на човечеството са били посветени на две основни стремления - едното е търсене на вечния живот, а второто е търсенето на щастието".

Светлозар Желев обяви, че журналистът Иво Иванов, който от години живее в Канзас, подготвя нова книга. Той е автор на книгите "Кривата на щастието" и "Отвъд играта".

"Това е един от най-вдъхновяващите хора. Всяка една лична среща с него и всеки текст прочетен от него или всеки репортаж, той прави репортажи за много телевизии, е истинско щастие. Той е пример за човек - щастие".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна