Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В селата Камен и Жельо войвода коментират предотвратена злоупотреба с евросредства

5
Снимка: Стоян Радев

Измама за над 100 хиляди лева с евросредства за подпомагане на земеделието е предотвратена при специализирана операция на полицията в Сливен съвместно с Държавен фонд „Земеделие“. Проверени са 13 регистрирани животновъдни обекта в общините Сливен, Тунджа и Гурково. По случая имаше трима задържани. В 12 от проверените обекти не е имало живи животни.Проверката е показала, че на някои от заявените адреси няма сгради за отглеждането на животни. Други пък са били негодни за тази цел.  В един от обектите са открити непоставени ушни марки на дребни и едри преживни животни, които са декларирани и заявени за подпомагане по директни плащания през стопанската 2021 година. 


Кореспондентът на БНР в Сливен Стоян Радев посети селата Камен и Жельо войвода, където се предполага, че са открити нарушенията и разказа в предаването "Хоризонт за вас":

В село Камен сутринта пред кметството заварвам събрали се хора, предимно старци, които си получаваха храната от социалния патронаж. Коментират какво са чули по случая с фермата, в която няма добитък, познават ли собственика, който бе арестуван, къде живее и с какво още се занимава.  

В кметството ме посреща кмета Николай Панайотов. Той също ме информира около случая с проверката.  

"Беше наш жител Кольо Лазаров, сега живее в Жельо войвода. Каквото дочуем отстрани. Явно е написал някъде в различни имоти доста животни, мисля че крави".

Отивам и до една от посочените ми къщи набедена за ферма. Там отдавна не живее никой. Съседът Калин ми разказва историята на обитателите и проверката:  

"Много не разискваха за какво става въпрос, защото беше в началото процесът. Като комшии ни извикаха само да кажем как се е извършвала акцията. Изглежда, че има някакви разкрития".


От село Камен поемам към съседното село Жельо войвода. Кметът на селото Стоян Генов ми обясни, че арестуваният Кольо Димитров отскоро живее в селото:  

"Преди 5-6 месеца се нанесе тук, няма тук негови животни, той дойде от Камен".

По-късно кметът Генов, ме заведе при Кольо Димитров. Питам Кольо за неговата версия по случая:

"Дойдоха ми на проверки, търсят обекта. Показах им обекта, търсят овце, има си овце - маркирани, но бяха на паша, а не в обекта. Това е цялата работа. Да, арестуваха ме за 24 часа. Подписах много документи, не знам за какво съм подписал. А и овцете се водят на жена ми, не на мен, те са нейни".

Кольо ми каза още, че овцете ги е нямало, защото са били в село Тополчане. Сега половината били в Камен, ама пак не били през деня във фермата, защото ги пасяла жена. Има или няма животни тепърва ще става ясно. В момента вървят досъдебни производства, но според прокуратурата, ако бъде доказана вина, то злоупотребилите с европейски средства, ако са физически лица ги очаква лишаване от свобода до 3 години, а ако са юридически - от 1 до 6 години и глоба от 2 до 10 хиляди лева. Работата по случая продължава.  


Репортаж на Стоян Радев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

Снимки: Стоян Радев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна