Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гарет Джоунс: Не можем да останем завинаги в локдаун

19 юли е "Ден на свободата" в Англия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

19 юли е определен като "Ден на свободата" в Англия. Случаите на заразявания с коронавируса на Острова се увеличават, но напредва и програмата за масово ваксиниране, като се очаква до тази дата всички пълнолетни да са получили първа доза ваксина. Правителството реши от 19 юли да отпаднат почти всички ограничения. Пада социалната дистанция, отпада носенето на маски по личен избор, отварят всички бизнеси, включително нощните клубове. Няма да има ограничения за събиране на хора на спортни събития, концерти, кина и театри. Цялата тази голяма промяна е бурно аплодирана от някои и остро критикувана от други

Анализатора от Агенция Ройтерс Гарет Джоунс коментира темата за предаването "Събота 150". 

Учени и медици, следейки внимателно данните, предупреждават, че все още е рано да се избързва с пълното вдигане на локдауна с уговорката, разбира се, че това решение бъде окончателно потвърдено на 12 юли. Какви са техните аргументи?

Аргументите на учените са, че вариантът Делта на коронавируса се разпространява много бързо в Обединеното кралство. Всяка седмица случаите се удвояват, показват данните на лондонския Кралски колеж. Силният аргумент на правителството срещу това, разбира се, е че кампанията за масово ваксиниране е много успешна. 86 процента от пълнолетните са получили първа доза, а 64 на сто са с две дози, т.е. близо две трети от пълнолетното население е напълно ваксинирано. И това включва най-уязвимите групи, като по-възрастните хора и хронично болните.

В прогнозите обаче се посочва, че след вдигането на локдауна на 19 юли на ден спокойно могат да се заразяват по 100 000 души и до есента може да се стигне дори до милиони.

Това, разбира се, е голяма бройка, но трябва да се постави в правилния контекст, най-важната част от който е ваксинационната кампания, която внася значителна промяна. Всички научни данни досега сочат, че ваксините си вършат работата, че създават ефективен щит срещу вируса.

Разбира се, ще продължава да има нови случаи и хоспитализации и, за съжаление, смъртни случаи, но по-малко. Всички данни показват, че хората с две дози ваксина не се налага да влизат в болница. Някои могат да имат по-изявени симптоми, други - не. Някои може да нямат симптоми изобщо, да не разберат, че са се заразили. Очевидно правителството използва това като аргумент.

От другата страна на аргумента е бизнесът и боксуващата икономиката, както и вероятно повечето от обикновените хора, които са в някаква форма на локдаун, самоизолация или ограничения вече 18 месеца и искат завръщане към нормален живот.

Бизнесът съвсем правилно, според мен, изтъква, че трябва да се научим да живеем с коронавируса, че не може отрасли от икономиката безкрайно дълго да не работят. По-голямата част от икономиката сега функционира повече или по-малко нормално, но ограниченията, разбира се, засягат някои бизнеси много повече от други. Сферата на услугите е огромен сектор във Великобритания. Мисля, че на практика съставлява около 80 процента от икономиката. Част от тази сфера на услугите изисква личен контакт. Ресторантьорството и хотелиерството е очевиден пример като сериозно засегнат сектор от пандемията.

Въпреки че на ресторантите, пъбовете и кафенетата беше позволено да отворят, там продължават да са в сила различни ограничения. Надяваме се това да се промени на 19 юли и те да заработят по по-нормален начин. Правителството въведе много великодушна система за изплащане на заплатите на пуснати в принудителен отпуск работници, която през последните година - година и половина поддържа живи различни бизнеси. 

Разделение във Великобритания преди вдигането на ограниченията

Ако обаче приливите на коронавируса започнат да стават отливи, ако мога така да се изразя, те ще повлекат някои от бизнесите, които изкуствено са поддържани живи с правителствената подкрепа. Правителството сега започва постепенно да оттегля тази подкрепа и някои бизнеси няма да могат да оцелеят. Ситуацията е сложна и е различна за отделните сектори на икономиката. Мисля обаче, че има съвсем реалистични надежди, че с приключването на ограниченията хората ще си върнат самочувствието и енергията и в резултат на това икономиката автоматично ще се задвижи. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Политическият аспект може би е най-интересният. Масовото ваксиниране несъмнено е фантастично постижение, но като че ли доверието в правителството намалява заради много други неадекватни мерки и поведение на някои министри. Каква всъщност е "играта" на Борис Джонсън, като се има предвид, че все пак търси някакъв баланс между наука и икономика и също предвид това, че много бизнес ориентирани депутати от неговата Консервативна партия ненавиждат локдауните?

Тези депутати, разбира се, ще аплодират края на ограниченията. Мисля, че много хора бяха изненадани от готовността на хората в тази страна да живеят в условията на локдаун. В началото на пандемията правителството, включително Борис Джонсън, не бяха петимни да налагат ограничения, защото не мислеха, че британският народ ще съблюдава всички тези нови правила. Но, всъщност, за тяхна изненада, голямото мнозинство от хората ги спазваха. През цялото време, от миналата пролет досега, проучванията показват, че хората подкрепят по-скоро по-предпазливия подход. Често по-предпазлив от този на правителството дори. 

Обявяват новите Covid мерки в британските училища

Разбира се, сега дойде лятото и след година и половина локдаун, отваряне и пак локдаун хората наистина са уморени и разочаровани. Това е разбираемо. Политически погледнато мисля, че най-голямото предизвикателство за правителството е да оправдае очакванията за възстановяване, за намиране на баланса между минимален риск за общественото здраве и връщане на икономиката към нормален ритъм. Предизвикателствата са в сферите на здравеопазването, образованието и правосъдието.

Нека по-подробно погледнем на тези предизвикателства в тези области!

По отношение на здравеопазването ние бяхме изключително фокусирани върху вируса, но това не означава, че хората престанаха да получават сърдечни удари, ракови заболявания и всички останали болести, които вкарват хората в болниците. Заради пандемията мнозинството от тези пациенти не получиха подобаващо медицинско лечение, от каквото се нуждаят и заслужават. Новият министър на здравеопазването Саджид Джавид каза тази седмица в парламента, че имаме повече от 5 милиона души в листата на чакащите на националното здравеопазване.

Това е огромна бройка, повече от цялото население на Шотландия. Ще отнеме много време, докато се обърне внимание на тези хора и това ще бъде едно от най-големите изпитания за правителството и заплаха за общественото доверие в тях. И не става дума само за списъка с чакащите. С вдигането на ограниченията хората ще се почувстват по-уверени да посетят техните лични лекари или да влязат за лечение в болница. 

Увеличават се случаите на заразени с коронавирус във Великобритания

По отношение на образованието правителството обяви тази седмица, че ще прекрати практиката да изпраща деца у дома, ако някой в класа е дал положителна проба. Това самоизолиране се отрази изключително негативно на процеса на обучение на нашите деца. Говоря от личен опит. Практиката на самоизолация се прекратява през август по време на лятната ваканция, но въпреки това ще са нужни много пари и усилия от страна на училищата, родителите и всички ангажирани, за да помогнат на децата да се върнат към някакъв по-нормален учебен процес, който няма да бъде прекъсван от нов локдаун. 

В правосъдната система има огромно натрупване на нерешени съдебни дела, много често за много сериозни престъпления

снимка: ЕПА/БГНЕС
Колко голям е все пак рискът за Борис Джонсън с този "Ден на свободата", защото при нова вълна на пандемията, при която може да бъде претоварено националното здравеопазване и при сбъдване на всички тези мрачни прогнози, той много лесно и  закономерно ще бъде обявен за главен виновник?

Да, така е. Но както и той каза тази седмица, ние не можем да останем завинаги в локдаун. За съжаление, вирусът няма да си отиде и ние трябва да се научим да живеем с него, както това е станало с грипа и други вируси. Надяваме се, че ваксините ще продължат да бъдат ефективни срещу различните варианти на Covid-19. Очаквам най-вероятно през есента да стартира кампанията за трета, подсилваща доза ваксина за всички нас. Това ще бъде едно логистично предизвикателство, тъй като изисква персонал и ресурси за ваксиниране на населението отново с настъпването на зимата.

Рейтингът на правителството в момента продължава да е доста висок. Разбира се, за опозиционните партии е много трудно да го критикуват по време на такова национално извънредно положение, свързано със здравето на хората. Много е разочароващо за лейбъристите и другите опозиционни партии, колкото и да е ясно, че правителството непрекъснато прави всякакви грешки. 

Великобритания сваля Covid ограниченията от 19 юли

Оставам с впечатление, че мнозинството от хората са готови въпреки всичко да бъдат толерантни към правителството. Чувал съм много хора да казват: "Те трябваше да направят това по друг начин, но като цяло това е много трудна ситуация и от съдбоносно значение беше, че програмата за масово ваксиниране сработи много бързо и гладко".

Огромно мнозинство от хората в тази страна искат да бъдат ваксинирани, за разлика от някои други държави. Това промени настроението, това наистина повдигна надеждите за бързо връщане към нормален живот. Да, правителството поема риск, но всяко решение е рисковано. Огромен риск ще бъде да не се отвори страната в този момент, защото удължената агония ще унищожи много бизнеси и много хора ще умрат от други болести, защото не могат да получат достъп до лечение

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени