Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България избира депутатите на 46-ото Народно събрание

Снимка: БГНЕС

В България днес се провеждат предсрочните избори за 46-ото Народно събрание.

За доверието на избирателите се състезават близо 7000 кандидатите за депутати, издигнати от общо 23 партии и коалиции. За първи път в страната ни гласуването в големите секции с над 300 избиратели ще се осъществява само и единствено машинно.

Възможност за вот с хартиена бюлетина също ще има, но това ще се допуска единствено при неразрешим технически проблем или форсмажорни обстоятелства. В малките секции гласуването на хартия остава.

Технически устройства ще има в общо 9401 секции в България и 273 в чужбина.
По две машини заради по-големия брой гласоподаватели ще бъдат поставени в 1115 секции у нас и в 148 зад граница.

Заради последните промени в Изборния кодекс и отпадането на ограничението броят секции в чужбина ще бъде рекорден – 782, а такива ще бъдат разкрити на най-различни, дори екзотични дестинации, заради нашенците на екскурзия, подали заявления за разкриване им. Район „Чужбина“ обаче няма, а България продължава да е разделена на 31 многомандатни избирателни района (МИР).

Карантинираните заради Covid-19 имаха възможност да подадат заявление за гласуване с подвижна урна и в деня на изборите.

Изборният ден отново започва в 07.00 часа и завършва в 20.00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21.00 часа.

Заради 10-часовата времева разлика първи започват да гласуват сънародниците ни в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Там изборните секции отвориха в 21:00 часа българско време на 10 юли 2021 г. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време на 12 юли 2021 г.

Според закона гласуването в България е задължително, но санкция на практика няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

По данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 711 048.

Изборният кодекс забранява агитацията на партиите до приключване на изборния ден. Медиите също са ограничени да обявяват резултати „под каквато и да е форма“ от допитвания до общественото мнение по повод на изборите. В някои общини продажбата на алкохол днес е забранена.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна