Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От плажа - на избори за много български туристи в Гърция

Висока активност при гласуването на нашите сънародници в Гърция

| обновено на 11.07.21 в 19:39
Снимка: БГНЕС

От плажа – на избори. Такава е днешната програма на българските туристи в Гърция. Много от тях отидоха до секциите в ранните часове, за да избегнат високите температури. Изборният ден протича спокойно. В южната ни съседка се гласува в 32 секции, като 11 от тях са разположени на острови.

Висока избирателна активност показват българските туристи в Гърция. Няма сигнали за нарушения, а пред секциите в Северна Гърция се образуваха опашки, свидетелства кореспондентът на БНР в южната ни съседка. Въпреки това българите споделят, че "организацията е перфектна" и гласуването става бързо.

Над 1000 българи са гласували в секцията в Неа Перамос в Гърция до 19 часа.  Активността на нашите сънародници, които са на почивка или работа в гръцката област Кавала, е  изключително висока, а опашката от чакащи да упражнят правото на глас върви бързо, съобщиха наши сънародници пред кореспондента ни в Благоевград Кети Тренчева.   

С машини се гласува само в Атина. За първи път може да се гласува на островите Лимнос, Лефкада и Тасос
На остров Крит има 6 секции. Гласуването протича изключително спокойно.  Доста хора са гласували рано сутринта, разказа за БНР Петър Анастасов, председател на българското сдружение на остров Крит и международен наблюдател на изборите.

Заради започналия сезон и дългата принудителна почивка преди това заради коронавируса, сега буквално се работи на 7-дневна работна седмица и много хора са били принудени да дойдат още с откриването на изборния ден в 7 часа, уточни той. 

Най-младият гласоподавател бил на 18, а най-възрастният – на 81 години.

Има хора, които никога не мислят да се върнат в България и въпреки това искат да гласуват, за да има някаква промяна за тях и за децата им“, коментира Анастасов.

Той критикува организацията на парламентарните избори  от страна на държавата. 

На Халкидики също гласуват в Никити и Неа Муданя.

Заради силния трафик през граничните пунктове с България се очаква голяма част от влизащите туристи да упражнят правото си на вот в Северна Гърция – Кавала, Комотини, Александруполис и Ставрос.

Организацията в секциите е много добра, споделят българите след гласуването. Пред секциите в Северна Гърция се образуваха опашки. Въпреки това българите споделят, че "организацията е перфектна" и гласуването става бързо.

След Атина, където избирателната активност е най-висока, голям интерес към вота има в секцията в Никити-Халкидики. В Солун, Кавала, Комотини гласуват българските туристи, които днес пристигат на почивка в Гърция.

Активност има и в секциите на Родос, Тасос и Корфу.

Процедурата по гласуване отнема малко повече време отколкото в България заради попълване на декларация.

На всички прави впечатление, че повечето гласуващи в Гърция са млади хора, които чакат с търпение.

Потвърдиха се очакванията, че българските туристи ще повишат избирателната активност в Гърция. Заедно с тях гласуват и сезонни работници, както и много постоянно живеещи в Гърция български граждани.

Гръцките телевизии вече отразиха вота в България с първи репортажи от София. Предават и от секциите в Гърция.

Вестник "Иефимерида" публикува обширен материал за вота у нас под заглавие "Отново парламентарни избори в България в рамките на три месеца".

"Либерал" се спира на прогнозните проучвания.

"Дикеологика" акцентира в промяна в закона и съобщава, че двойно са се увеличили секциите в чужбина.

На ГККП - Кулата хората пътуваха към Гърция, като част от тях заявиха, че ще гласуват в южната ни съседка.

За гласуването в Гърция чуйте и звуковите файлове. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени