Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите във Велико Търново гласуват активно, вярват в промяната

Снимка: Здравка Маслянкова

Много млади хора още в началото на изборния ден отидоха да гласуват във Велико Търново. Надеждата им е една – за по-добро бъдеще и реализация в България. „Положението не се променя към по-добро. Новите депутати да не крадат, а да работят за нас, младите семейства и за децата ни“, споделиха гласуващи пред БНР.

Младите великотърновци са повече от активни на днешните извънредни парламентарни избори. Още преди да отвори избирателната му секция пред нея да гласува беше застанал 27-годишният Дамян Денчев. Той работи в търговска фирма в София и споделя, че на всички избори си идва в родното Велико Търново, за да гласува и иска реформи: 

„За мен е важно да изберем хората, които ще ни управляват в следващите 4 години. Нещата изобщо не са се променили по никакъв начин към добро. Според мен трябва да се започне от образованието. Почти няма сфера, в която не трябва да се прави реформа, болничните заведения, Covid ни показа колко зле са нещата“. 

„Нужна е кардинална промяна в здравеопазването“, заяви гласуващият д-р Александър Латев, специализант по белодробни болести в Областната болница във Велико Търново: 

„Не само недостатъчното финансиране е пречка за младите колеги, но и доста неуредици, свързани с пациенти, с административни неща. Има някакво такова усещане за корупция, за задкулисие. Много нечестни неща се случват според мен, включително и със здравеопазването, то не е нещо по-различно“. 

22-годишната Мариела Михайлова е студентка по право и също гласува, а за промяната, която иска с гласа си поясни: 

„Доста голяма и драстична. Управлението не ми харесва, държавните администрации не ми харесват, много неща. На първо място искам да има реализация за младите хора, която за момента не виждам в България“. 

В ковид кризата късмет да намери реализация по специалността си е имала 23-годишната Йоана Симеонова, завършила е предучилищна педагогика и логопедия. Йоана споделя, че подробно е следила пресконференциите в предизборната кампания, за да си избере кандидат, за който днес даде гласа си с една надежда:  

„Да може повече млади хора да се възползват от това, което са учили, да го практикуват. Бих казала на кандидат-депутата, за който гласувах, че вярвам в него и бих искала да промени наистина управлението на България, да дадат всичко от себе си, което говориха на пресконференциите преди изборите“. 

21-годишният Симеон Хаджидимитров учи германистика. Казва, че изборите са шансът за промяната, която младите искат:  

„Важно е младите хора да бъдат будни, за да може българският народ да придобие национално самосъзнание и всеки млад човек трябва да разбере, че упражняването на гласа му е много важно за всеки един от нас. Трябва да се създадат повече специализирани работни места и намирането на работа да бъде по-лесно за хора с висше образование“. 

Пред секцията в детската градина в град Дебелец срещам две млади майки – Йоана Димитрова е дошла с двете си малки дъщери, за да гласува, а с тримесечното си бебе вота си даде Теодора Трифонова. И двете майки имат заръки към депутатите в 46-ия парламент: 

На първо място да спрат да крадат, това е абсолютно задължително, защото никакви пари не стигат до нас. Да работят за нас, не за себе си“, заяви Йоана Димитрова. 

Да работят така, сякаш работят за своите деца. Силно се надявам и вярвам, че ще го направят. За децата пожелавам да останат в България и да са здрави“, посочи Теодора Трифонова. 

Чуйте и звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна