Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: Ще се върви към правителство на малцинството - по-пъстро и по-експертно

Изборите завършват с фотофиниш, трети вот би ударил сериозно партиите на промяната, смята социологът

Кънчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

Съставянето на редовно правителство е неизбежно. Какъв ще бъде неговият хоризонт е друг разговор. Това мнение изрази пред БНР социологът Кънчо Стойчев.

„Струва ми се, че няма да се мине през излъчване на коалиция, а ще се върви към по-скоро правителство на малцинството, подкрепено в парламента. Ще имаме изпълнителна власт, която ще бъде под постоянен, много силен парламентарен контрол. Ще имаме възстановена роля на българския парламент.“

Такъв кабинет ще тръгне с някакви приоритети, но не би могъл да се нагърби с целия комплексен товар на българското общество, поясни Стойчев.

Твърде вероятно е служебният кабинет на президента Радев да се окаже прототип, прогнозира Стойчев в предаването „Преди всички“.

„Най-вероятно така ще изглежда едно ново правителство – доста по-експертно, доста по-пъстро, доста по-технократско.“ 

Сред картите на политическата маса нови избори съществуват, отбеляза още социологът. Едно бързо потретване на изборите обаче ще удари сериозно партиите на промяната, смята той.

По думите му ГЕРБ не е залязваща формация, но ще престане да бъде онази партия, която назначава и уволнява всичко, „поради наличието на парламент, който е гумен печат“.

Запитан дали ИТН не е тръгнала по същия път на партия хегемон, Стойчев посочи, че ще бъдем свидетели на много грешки и лъкатушения, защото става дума за съвсем млада формация от граждански тип.

„Излизаме от един много дълъг период, повече от десетилетие, през който беше направена подмяна на думата „управление“ с думата „властване“.

Според Стойчев българите демонстрират зрелищен тип участие в политиката и трябва да се откажем от подобен тип участие, като гласуваме по-ефективно.

Как ще завършат изборите – виждаме, че ще е с фотофиниш.“

Гласуването беше нормално. В страната нямаше напрежение, заяви още социологът за парламентарния вот вчера. По думите му решително е бил ограничен купеният вот и въпреки че той продължава да съществува под уродлива форма – дали няма да бъдеш уволнен, постепенно ще тръгне да изчезва.

Кънчо Стойчев открои няколко основни причини за ниската избирателна активност. На първо място той посочи сериозното ограничаване на стимулирания вот -  около 200 хиляди не са отишли да гласуват, защото не им е било платено. На летния сезон пък се дължи отливът на други 200 000 гласоподаватели. Третата причина – не са гласували и онези, които са преценили, че нещата вече са решени на 4 април и страната е тръгнала по пътя на промяната.

Стойчев отбеляза като слабост в организацията на отминалите избори това, че не са били изчистени избирателните списъци. Той допълни, че на фона на реалния брой хора с право на глас в страната, делът на гласувалите вчера е около 50%.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна