Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди излязоха на най-големите протести от десетилетия в Куба

| обновено на 12.07.21 в 19:51
Конфронтация между привърженици на правителството и протестиращи срещу властта в Хавана.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди кубинци се присъединиха към най-големите протести от десетилетия срещу срещу еднопартийното комунистическо управление на острова.

Хората участваха в шествия в редица градове, включително столицата Хавана, като скандираха „Долу диктатурата!“ и призоваваха за промяна. В отговор полицията използва сълзотворен газ и нанесе побой на демонстранти.

Кубинците са разгневени от срива на икономиката, както и от ограниченията на гражданските свободи и начина, по който властите се справят с пандемията. Съобщава се за рекорден брой новозаразени през последните дни.

Протестиращите настояват и за по-бърза програма за ваксинация срещу Covid-19.

Миналата година контролираната от държавата икономика на Куба се сви с 11%, най-големият спад от почти три десетилетия, засегната силно от пандемията и американските санкции, наложени от администрацията на Тръмп.

Хиляди проправителствени поддръжници също излязоха на улиците, след като президентът Мигел Диас-Канел ги призова по телевизията да защитят революцията, позовавайки се на въстанието от 1959 г., което доведе на власт комунистите.

Президентът на Куба обвини санкциите на Съединените щати за икономическите проблеми в страната му, предизвикали масовите протести.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел каза още, че протестите са провокация от наемници, наети от САЩ, за дестабилизиране на страната, и обеща „революционен отговор“.

Тъй като американските ограничения бяха затегнати в последните години, имаме недостиг на лекарства и режим на тока, подчерта Диас-Канел. Според него управляващите са се справили добре с пандемията и смъртността не е висока въпреки недостига на лекарства.

Антиправителствените протести започнаха с демонстрация в град Сан Антонио де лос Баньос, югозападно от Хавана, но бързо се разпространиха в цялата страна. Много от тях бяха излъчвани по социалните мрежи.

На публикуваните снимки се вижда как силите за сигурност задържат и бият протестиращи.

Други публикации показват преобърнати полицейските коли и разграбени държавни магазини, в които цените са обявени в чуждестранна валута. За много кубинци тези магазини са единственият начин да си купят стоки от първа необходимост, но цените са високи.

Съединените щати подкрепят кубинския народ в исканията му за свобода, заяви по повод протестите в Куба американският президент Джон Байдън. Кубинският народ смело се бори за основни универсални права, каза още американският президент и призова кубинския режим да служи на народа си, а не да се облагодетелства от него.  

Русия предупреди външни сили да не се намесват в Куба след демонстрациите. "Смятаме, че външната намеса във вътрешните работи на суверенна държава или каквито и да е било деструктивни действия, които биха довели до дестабилизация на острова, за неприемливи", заяви в изявление говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени