Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Крумова: Истинската интеграция е ром за здравен или образователен министър

Теодора Крумова
Снимка: Сайт Амалипе

За първи път за пост министър се предлага ром, и то жена. Досега е имало трима заместник-министри от ромски произход, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Теодора Крумова от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

„В случая сме доста приятно изненадани“, посочи тя относно предложението да има министър по ромските въпроси без портфейл в проекта за правителство, обявен от „Има такъв народ“.

Министър без портфейл е позиция без бюджет и администрация. Истинската интеграция би могло да бъде да има ром министър на образованието или на здравеопазването, смята Теодора Крумова.

Крумова вижда голямата заплаха в това „тази позиция да се превърне наистина в сегрегация – отделяне на ромските въпроси към министъра по ромските въпроси“.

Д-р Антония Валентинова е много добър млад специалист, поясни Теодора Крумова. „Човек, който не се страхува от предизвикателства.“

Огромен проблем за ромската общност е това, че много от младите хора, получавайки добро образование и реализация, бързо скъсват с ромския си произход и общността, поясни Крумова.

„Защото е много по-трудно да бориш стереотипите, дори да не са насочени срещу теб. Винаги чуваш обиди като общи етикети за ромите и се чувстваш длъжен да ги опровергаваш.“ 

Доволни ли са ромите, че ще има специален министър, който ще се занимава с проблемите на общността? Отговорите потърси Добромир Цветков.  
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна