Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проекти на социални програми са публикувани за обществено обсъждане

| обновено на 13.07.21 в 14:04
Снимка: БНР, архив

Над 600 000 нуждаещи се ще бъдат подкрепени в периода 2021-2027-а година по Програма за храни, а по Програмата за развитие на човешките ресурси ще се даде възможност на над 850 000 души да развият професионалните си умения, да започнат работа на качествени работни места и да получат по-добър достъп до социални услуги, здравеопазване и социална закрила. 

Проектите на програмите са качени за обществено обсъждане в правителствения портал за обществени консултации. 

Общият прогнозен бюджет на програмата за развитие на човешките ресурси е малко над 3,874 милиарда лева. С тях ще се финансират мерки по три основни направления - развитие на пазара на труда и умения на работната сила, подкрепа за социално включване и социални иновации и младежка заетост.

Над 350 хиляди заети безработни ще преминат обучения за нови умения, съобразно бъдещите изисквания на пазара на труда. 164 хиляди души ще бъдат подготвени за дигиталния преход на икономиката на България.

Проектът на програмата за храни, която е с бюджет близо 412 милиона лева предвижда най-малко веднъж годишно пакети с основни хранителни продукти и хигиенни материали да получават повече от 530 хиляди души с ниски доходи или в затруднена ситуация - хора с увреждания, възрастни, многодетни семейства и други.

Над 50 хиляди души, които поради бедност и изолация не могат сами да осигуряват прехраната си, ще получават целогодишно топъл обяд.

За повече от десет хиляди новородени ще бъде осигурено материално подпомагане с най-необходимите бебешки продукти.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна