Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Калоян Кирилов: Най-важното е човек да не се отказва

| обновено на 15.07.21 в 18:36
Снимка: личен архив

Главен герой в "Нашият ден" Калоян Кирилов, финансов предприемач и консултант, създател на два стартъпа, автор на книги с бизнес съвети –  сред които „Стартъп в БГ“ в две части. Анализаторите я определят като настолно четиво на всеки предприемач. Води динамичен и разнообразен живот.

Америка

"Бях студент в България през 90-те години, доста гладни години... Много хора искаха да избягат на Запад. И на мен това ми беше като цел и идея още от I курс. Успях, като отидох да уча там – от 2001 до 2003 г. Тогава повечето хора нямаха никаква възможност да си платят за образованието. Българите, които отиваха да учат в Щатите, отиваха благодарение на пълна стипендия, независимо в кой университет. 

Най-ценното, което взех от Америка, е не толкова самото образование, колкото факта, че съм там. Когато влезеш в дадена държава, се сблъскваш с различна култура и научаваш много неща. Разликата е в средата, хората, с които учиш. Затова съм голям фен на американските програми, които са 2-годишни и присъствени."

Връщане в България

"Може би 2-те години, прекарани с американски предприемачи, ма накараха аз самият да стана предприемач. Запалих се и това ми стана като голям плюс. Причината да се върна е лична. Жена ми забременя, не ѝ харесваше в Щатите и се прибрахме."

Предприемач

"Като се върнах, работих 1-2 години в банковата сфера. Не ми хареса. И през 2005 стартирахме компания, свързана с инвестиционно банкиране."

"Стартъп в BG"

"Стартъп в BG" е книга, която представя всички етапи, през които минава развитието на един стартъп. Уникалното в нея е, че е написана специално от гледна точка на бизнес средата в България, която я прави настолно четиво за всеки български предприемач. 

Стъпвайки на конкретната история на два стартъпа (daskl.eu и myeducationclub.com), книгата проследява подробно, и с много практически примери, живота на стартиращия бизнес – от идеята, през разработването, до изхода на проекта.

Изпълнена с множество поуки от реални грешки, книгата е полезна не само за хора, които тепърва обмислят създаването на стартъп, но и за предприемачи, които вече развиват такъв. "Стартъп в BG" е съвременен, практически ориентиран наръчник, който допринася с полезно знание за успеха на всеки.

Калоян Кирилов смята, че най-важното е човек никога да не се отказва: "Един стартъп умира тогава, когато човек се откаже."

 Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – личен профил на Калоян Кирилов


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени