Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към фестивала и академията "Алегра" в Русе вече има и конкурс

В Русе са готови за началото на Фестивал и академия "Алегра" - форум, който радва русенци през лятото от години, защото градът оживява с появата на младите хура, дошли за майсторските класове на големи европейски музиканти, а същевременно има концерти в различни камерни формации и шансът да се чуят хубави изпълнения е голям.

Петър Найденов - русенски контрабасист, който живее и работи в Швейцария , през лятото винаги се връща у дома, за да организира тези събития. Новата му идея е към досегашните инициативи да добави и международен конкурс. Изключително висок престиж на новото състезание носи и журито, в което са Албена Данаилова (цигулка) и Петер Шомодари (виолончело) от Виенската филхармония, Диянг Мей (виола) от Мюнхенската филхармония, цигуларите Светлин Русев и Себастиан Херман, виолистът Вилфрид Щреле, виолончелистът Ласло Феньо - и четиримата - професори в елитни висши училища в Швейцария и Германия, диригентът Марк Кадин, лютиерът Владо Тилев.

Фестивал и академия "Алегра" обявява конкурс за цигулари, виолисти и виолончелисти

Светът преминава през тежък период за изкуствата и музикантите. Фестивал и академия "Алегра" обаче готви издание, изпълнено с нови инициативи. Пандемията ли е мотивацията да се появят, или с годините неизбежно идеите трябва да се надграждат, за да се поддържа интереса на участниците и публиката? Чуйте в звуковия файл какво отговори артистичният директор на форума Петър Найденов в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна