Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Разкази от фризьорския салон" като дисекция на едно обществото

Елвира Семинара (Катания, 1959) е модерна и атрактивна авторка с немалко заслуги за преразглеждането на стереотипите, свързани със сицилианските писатели. Дългогодишен редактор във в. „Сичилия” и след това колумнист на сп. „Еспресо”, тя е преподавала история на журналистиката в Университета в Катания, води и работилници по творческо писане. Издава първия си роман през 2008 г., след което с всяка следваща книга стремглаво развива почерка си на словесен експериментатор с репортерско око за знаковите сюжети от съвременната градска среда.

Създава артбижута и аксесоари от употребявани предмети от бита, организира пътуващи изложби, които съпровождат представянията на новите ѝ книги и излъчват посланието, че втората употреба може да бъде по-добра от първата.

Омъжена е за професора по италианска литература Антонио ди Градо и е майка на перспективната млада писателка Виола ди Градо.

Два от романите ѝ са поставяни на театрална сцена в Катания, Сицилия. Сборникът „Разкази от фризьорския салон” (2009) е втората ѝ книга.

В предаването "Нещо повече" Кремена Димитрова от издателство "Колибри" представи сборника, като четиво, което прави дисекция на едно обществото, защото всяка дама, която отива във фризьорския салон, отива там с проблемите си.

Читателка, която пише до любимото си списание. Съпруг, отказващ да приеме изневярата. Момиче, което чува повече, отколкото би искало. Монахиня на път към първия си манастир. Емигрантка от Шри Ланка с мечта да бъде блондинка. Разведен баща в деня за среща с малкото си момче... В шумния лабиринт на града има едно наглед обикновено място, в което се пресичат пътищата на героите от тази книга. „Разкази от фризьорския салон” са моментни снимки на невидими персонажи от съвременното ни ежедневие. Майсторският словесен прожектор хвърля върху тях кратка, но интензивна светлина, за да покаже неочакваната им дълбочина, да ни изненада и спечели на тяхна страна завинаги.

Интервюто на Людмила Железова с Кремена Димитрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна