Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Митов: От разпита на Борисов няма да произтече нищо

В случая Бойко Рашков показва как би могло да работи МВР, ако не е контролирано от ГЕРБ, смята журналистът

Борис Митов
Снимка: Борислава Борисова

„Политика в призоваването със сигурност има. В този случай има много политика от първия ден до последния.“ Това коментира в предаването „Преди всички“ журналистът от „Свободна Европа“ Борис Митов по повод призоваването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на разпит, предполагаемо по стар случай.

„Делото е образувано 2009 г. В продължение на 4 години то се води срещу неизвестен извършител, а Мирослав Найденов си е земеделски министър и в мига, в който първият кабинет на Бойко Борисов подаде оставка, тогава те установяват, че неизвестният извършител всъщност е известен и е земеделски министър – беше обвинен в корупция, принуда, злоупотреба със служебно положение“, припомни журналистът.

От това време е записът от Банкя с прословутата реплика „Ти си го избра“ (за бившия главен прокурор Сотир Цацаров), от среща между Борисов, тогавашния градски прокурор Николай Кокинов и Мирослав Найденов, на която те обсъждат актуални теми от политико-прокурорския живот, уточни Борис Митов.

След казуса Кокинов напусна поста си, според Висшият съдебен съвет тогава са били налице основания за дисциплинарното му уволнение. 

„ВАС през април 2013-а потвърди уволнението му.“

„В интерес на истината след този запис за това дело никой никога повече не чу нищо“, отбеляза журналистът.

В целия този казус прозира големият проблем, с който се занимаваме от години – безочливата наглост на представителите на политическата власт, които могат да привикват представители на прокуратурата, а тя от своя страна в лицето на Кокинов е доста податлива на влияние, подчерта Борис Митов.

Митов прогнозира, че от днешния разпит няма да произтече абсолютно нищо. Запитан какво тогава демонстрира вътрешният министър Бойко Рашков, той посочи:

„Рашков прави това, което направи и по време на предизборната кампания – показва как би могло да работи МВР, ако в случая не е контролирано от ГЕРБ.“

Повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени