Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „окупира“ домове в артистичен проект

За две седмици холът се превръща в галерия

Творби на млади художници „окупират“ домовете на семейства от Велико Търново, Габрово и София. Проектът е на пространството за култура „ТАМ“ в старопрестолния ни град и позволява за две седмици безплатно да превърнете хола си в малка картинна галерия. 

Без стотинка инвестиция можете да превърнете дома си малка картинна галерия, приемайки пет творби на млади български художници. Инициативата е напространството за култура и социални събития „ТАМ“ във Велико Търново. Изложбата е озаглавена „Окупираме дома ти“, поясни Деница Милушева от екипа на „ТАМ“: 

„Изложбата е част от нашия едногодишен проект „ТАМ от октомври до октомври“, финансиран от национален фонд „Култура“. Мислихме как може хората да имат достъп до изкуство по време на пандемия. Целта е да покажем изкуство в по-различна среда, по-достъпна до хората. Те да канят хората в дома си, те да поставят работите по начина, по който те искат, и някак си да почувстват по-близко изкуството до тях“.  

Речено-сторено. Клуб ТАМ отправя отворена покана към младите творци. Отзовават се с идеите си близо 70 художници. Петчленно жури избра петима участници, разказва Мартина Йорданова, куратор за чуждестранно изкуство в Националната художествена галерия и куратор на изложбата „Окупираме дома ти“: 

Творбите са на ситопечат. Те бяха създадени в резидентска програма No Point Atelier в село Баланите до Габрово. Трима от тях решиха да работят на хартия и двама създадоха своите творби на платове, които се превърнаха на знамена и от там дойде тази идея за символично окупиране на домовете на хората, защото знамето е символ на тази окупация или по някакъв начин маркиране на територия, която ние завладяваме, така символично казано“. 

Ако сте от Велико Търново, Габрово или София и желаете домът ви да бъде окупиран за две седмици от творбите със ситопечат и знамената, може да заявите желанието си. Великотърновецът Георги Бъчваров е сред първите, превърнали хола си в малка картинна галерия: 

„Още щом чух, че екипът на ТАМ отправя такава покана към всички търновци, веднага се записах в електронната им форма. Те се свързаха с мен и ми предоставиха пет произведения и така си поиграх да бъда куратор в собствения си хол и да превърна обичайното си домашно пространство в галерия. Всъщност аз имах свободата дори да си подредя предоставените произведения по начина, по който на мен ми харесва. В следващите дни всички мои приятели ще бъдат поканени на по кафе с десерт и изложба в моя хол“. 

Деница Милушева и Мартина Йорданова

Такава възможност ще имат 30 домакинства, приемайки творбите на Андреа Попйорданова, Вяра Бояджиева, Петър Чиновски, Теодор Генов и Християна Йорданова. Творците имаха зададена тема, по която да работят – „Сблъсъкът на публичното с домашното“, разказва кураторът на изложбата Мартина Йорданова:  

„Едното от знамената на Теодор Генов представлява войн, който атакува един замък и от там най-вече произхожда името на изложбата. Другото знаме е на Андреа Попйорданова. Тя реши, че по-скоро символично ще окупира дома на хората с избора на вещи, които тя оставя в тяхното пространство като например четка за зъби или някакво растение. Християна Йорданова работеше в посока на бита и съжителството на хората. Пейката, която по някакъв начин тя привидя като този обект, който от една страна отделя личното от публичното пространство, а от друга страна това е свързващо място. Петър Чиновски по-абстрактни форми създаде, които отнася към теста на Роршах. Петата творба е на Вяра Бояджиева. Нейната е по-поетична. Тя избира птицата като символ на свободата и босите крака като онази символика за домашния уют“. 

Изложбата ще гостува по домовете на желаещите до 15 октомври. 

Снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна