Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок за душата с мощта на дизелов двигател и мекотата на KASHMIR

Снимка: KASHMIR

Явор Тотев, Кристиян Торлаков, Иван Иванов и Миро Цанов или KASHMIR са същински скрити лимонки на родната сцена. Групата съществува от пет години и прави музика на английски и български, но не търси комерсиален успех, а смислено и споделено общуване с публиката.

Не ги познавате и не сте част от нея? „Изотопия” със задоволство ще поправи тази грешка.


Всеки от момчетата има работа и не се издържа от бандата, но заедно определят музиката като голямата си обща, споделена любов. Поне вокалистът Явор смята така. „Не, жените ни са голямата ни любов, музиката е след това”, поправя го китаристът Крис.

С първата си песен на български „Бягам” хич не се скатават, а ни казват защо да не бягаме, а да поспрем и да се огледаме – „за наистина важните и стойностни за нас неща”, уточнява Явор, който е автор на текстовете: „Вярвам, че всеки един от нас пропуска много ценни мигове с любими хора, докато бяга към нещо, било то към работа или към поредния ежедневен ангажимент. Смятам, че трябва да се замисляме повече за тези неща и да ги оценяваме, докато са с нас.”

С текстовете – и на английски, и на български, Явор успява да каже това, което в живота не съумява. Определя се като интровертен и се оставя да общува най-пълноценно с песните. Просто пробва. Прави го с лекота. Повечето от момчетата обаче вярват, че на български усещат музиката по-добре и по-добре я представят на слушателите си.


KASHMIRкакто личи по името – се вдъхновяват от старите рок динозаври, но и от нови музиканти. Носят духа на бунтарите от едно време и все пак търсят усещането на всяко парче най-вече вътре в себе си.

„Черпим вдъхновение дори от звука на стария двигател на автобуса от градския транспорт”, шегуват се от групата, но са и съвсем сериозни, защото последната им песен „Грешни завои”, която прозвуча предпремиерно в „Изотопия”, е вдъхновена точно от това.

Старият дизелов двигател е на варненския №41, където ключова е атмосферата. „Твърде буквално задушевна”, признава през смях Крис. Новата любима песен на пътниците в №41, добавя басистът Иван. А сега сериозно:

„Пътят носи тайните свои,

раните нови от грешни завои.

Всеки води към твоите граници”

Но кашмирци събират границите, а не ги чертаят. И търсят. Най-много музика. Явор е най-младият член на бандата, но пък е фронтмен, останалите (се) търсят и в други групи.

От тийнейджър Крис е вдъхновен да слуша деветесетарски гръндж и да свири на старата акустична китара на баща си. До днес това звучене допада на всички в групата.

Най-новият член е Иван. Когато се присъединява, е в период с куп задачи на главата. Но бившата му приятелка казала: „Спри да отказваш на хората да свириш с тях. Отивай, свири и пробвай да видиш какво ще стане”.


Благодарности на бившите, настоящите, че и на бъдещите дами в живота на кашмирци! „Вкъщи всички ни търпят с нашите страсти и други любови”, казва Крис. Не чувстват, че са жертвали твърде много за музиката. Но пък ако не си жертвал нещо в живота, не си го живял пълноценно, разсъждава барабанистът Миро и добавя: „Когато тръгнеш да правиш нещо, трябва да го правиш с цялото си сърце.”

А неговото е като музикален харем що се отнася до бандите в североизточна България. Ако не вярвате, ето малка подсказка от гостуването на Гошо от Do Sho преди време в „Изотопия”.

„Винаги съм смятал, че трябва да се свири в колкото се може повече банди, ако имаш какво да кажеш. Трябва да има музика, тя трябва да е постоянна”, споделя Миро.

Твърди, че никога не е отказвал да свири, когато го поканят, освен ако това е напълно невъзможно физически и технически.

„Можем да загубим днес само нулевия си прогрес”, пеят още момчетата. Но прогресът за тях е музиката, която им харесва. Прогрес е и да се харесва на хората. Хич не е лошо да се харесва и на съседите, които тормозят с вдъхновението си – кой сутрин, кой посред нощ. Явор има повече идеи денем, Иван изпада в творческо състояние и улавя „а-ха момента” около 02.00 ч., преди да си легне.

„Щом душите ни заспят, събужда се светът...”, чуваме в песента „Светове”. Явно има защо.

Влезте в света на KASHMIR като изслушате цялото им участие на живо с изпълнения пред отбрана публика в изнесеното студио на „Изотопия” край Крапец.

Снимки: Иван Нотев, KASHMIR


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна