Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Петрова: При задължителна ваксинация очаквам лавина от дела и недобра реакция на обществото

Документните престъпления в болниците са ежедневие, отбеляза специалистът по медицинско право по казуса „Кацаров - „Пирогов“

Мария Петрова
Снимка: Личен архив

Очаквам лавина от дела и недобра реакция от обществото.“ Това коментира пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова по темата със задължителната ваксинация.

В Италия и Франция медиците се вдигнаха на бунт, защото отказаха те да са таргет групата, която подлежи на задължителна ваксинация, каза адвокат Петрова. 

Сама по себе си тезата, че ще хвърляме ваксини, не е условие някой да се ваксинира, смята тя.

Относно предлагането на стимули и рестрикции за ваксинация Петрова заяви, че от правна гледна точка е много странно да се обвързва със стимули и рестрикции нещо, което не е задължително.

Ваксинация в столичен мол   Снимка: БГНЕС

Това, че не сме успели като експерти, лекари и общество да убедим някого, не може веднага да бъде решавано по най-лесния начин, категорична е Мария Петрова.

„Хайде сега ще ви дадем още 2 дни отпуск или 200 лева над заплатата. Това е въпрос на свободен избор. Още по-страшното е когато този свободен избор бива по някакъв начин ограничаван или вземан под някаква рестрикция – примерно можете да работите в заведение за обществено хранене, само и единствено целият персонал е ваксиниран.“

„Нека да помислим трезво – по този начин не повишаваме доверието на обществото. Ние или ги заплашваме, или ги „купуваме“.

Специалистът по медицинско право отбеляза, че казуси идват най-вече от работодатели, които се опитват да принудят персонала да се ваксинира.

„С влошаване на отношението към хора, които са една идея по-резистентни в тази посока – дали по свои съображения, дали по медицински причини без значение.“

Стойчо Кацаров  Снимка: БГНЕС
По друга гореща тема - размяната на реплики между здравния министър д-р Стойчо Кацаров и „Пирогов“ Мария Петрова изтъкна, че „след скандалите с трансплантациите, сега това тотално разрушава доверието между лекари и пациенти“.

Източването на Здравната каса е престъпление и документна измама, уточни адвокат Петрова. Според нея от „Пирогов“ идват разнопосочни и объркващи сигнали.

Мария Петрова коментира поставяния знак на равенство между контрола и репресията и определи ситуацията като „грозна“.

Медици протестират пред „Пирогов“ в защита на отстранения директор Асен Балтов  Снимка: БГНЕС

Казусът „Пирогов“ е интересен, защото почти няма болница, в която да не се случват документни измами, подчерта Петрова.

Документните престъпления в болниците са ежедневие, подчерта Мария Петрова. По думите ѝ нямаме електронно здравеопазване и стандарт, по който да се води тази медицинска документация.

„И всеки във всякакъв момент може да я подмени, допише, изгуби, да напише това, което той е преценил за важно и да пропусне друго“, изтъкна Мария Петрова.

Адвокат Петрова не изключва възможността да има фалшифицирани документи от „Пирогов“.

Детайлите на този казус трябва да коментира прокуратурата на първо място, смята Мария Петрова.

„Едно такова разследване ще е бавно, ще е тегаво, но отговори на всички тези въпроси, които обществото си задава, ще получим от прокуратурата.“

Петрова е на мнение, че като общество трябва да си дадем ясна сметка защо сме на първо място по хоспитализации и защо финансираме само и единствено болничната помощ, а страда извънболничната.

„Имаме изначално сгрешен механизъм.“

Цялото интервю с адвокат Петрова и анкета на Здравка Маслянкова от Велико Търново слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!