Краставиците са една от най-популярните храни в света и са предпочитани през топлите месеци.
Качествените и съхранени правилно краставици могат да донесат доста
ползи за тялото ви:
- те са естествен мощен абсорбент, който активно премахва отровите и други вредни вещества в случай на интоксикация;
- стимулират апетита и образуването на солна киселина в стомаха;
- в краставиците има много калий и фибри, които влияят върху функционирането на бъбреците;
- имат отлично диуретично действие;
- някои ензими в краставиците помагат за по-доброто усвояване на протеините и витамините от група В.
За много купувачи е достатъчно краставицата да бъде зелена, твърда и без лоша миризма. Нещата обаче не са толкова прости, твърди агрономът Елена Салникова.
Независимо от стандартите на ЕС, първото нещо при избора на такъв зеленчук не е това колко е правилна и права краставицата, а да обърнете внимание на нейния цвят. Той трябва да бъде еднороден, тъмно зелен, а понякога - в зависимост от сорта, дори изумрудено зелен, но повърхността не трябва да лъщи.
Изберете зеленчуци, които нямат натъртвания, пукнатини, драскотини или дефекти. Качествените краставици са еластични. Обърнете внимание на дръжките – те също трябва да са свежи и без дефекти. Не забравяйте да измиете краставиците преди ядене, за да премахнете всички замърсявания и други вещества.
В домашен хладилник краставиците могат да се съхраняват около 7 дни, но това до голяма степен зависи от сорта им и от сезона.
Краставиците са почти 95-97% вода и те самите могат да отделят вода по време на съхранение.
Ето защо е важно да не ги поставяте в плътно завързана найлонова торба, забутана в далечния ъгъл на хладилника. Ако краставиците не „дишат“, те бързо се развалят, както и ако ги държите заедно с други плодове и зеленчуци.