Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай: НАТО създаде бойно поле по отношение на киберсигурността

Чао Лицзян, говорител на китайското външно министерство
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) създаде ново бойно поле в киберпространството, заяви във вторник говорителят на китайското външно министерство Чао Лицзян.

По време на редовна пресконференция Чао Лицзян обеща Пекин да предприеме необходимите мерки за защита на своите интереси в областта на киберсигурността и да противодейства на кибершпионажа.

Както Европейският съюз, така и САЩ обвиниха Пекин, че не е направил достатъчно, за да спре злонамерената кибер активност, насочена срещу Запада.

Междувременно мисията на азиатската държава към ЕС определи обвиненията като "неоснователни".

Обвиненията, отправени от някои страни на Запад, че Пекин стои зад кибератаките срещу организации, правителства и финансови институции по целия свят, са безпочвени, се казва в изявление на Китайската мисия към Европейския съюз, публикувано във вторник.

Мисията обвини западните държави в "лицемерие", твърдейки, че именно западните държави, а не Китай, са тези, "които подслушват масово и безразборно по целия свят".

Изявлението дойде като отговор на декларация, направена от Европейския съюз, в която Брюксел призовава Китай да предотврати "злонамерени кибер дейности", които произхождат от неговата територия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна