Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диск с беломорски фолклор продават в село Светлен

Фолклорна група към НЧ "В. Гаршин" в село Светлен
Снимка: Фейсбук-НЧ „В. Гаршин“

Дискът с беломорски фолклор, за който ви разказахме на 23 май в предаването "Рано в неделя", вече е готов и се продава в читалище НЧ "В. Гаршин" в поповското село Светлен. Идеята за създаването му е да се съхранят автентичния беломорски фолклор, традиции и бит. Целият екип, ангажиран по неговото създаване, изпълнители, записи, студийна обработка са правени доброволно и без заплащане. Освен песни в диска се съдържат и 8 шеги, наречени беломорски хотули.

"Дискът съдържа 18 песни и 8 беломоски на диалект наречени хотули, което е беломороски шеги. Една като инструментал беломорска ръценица. Като в тези песни имаме две индивидуални изълнения на Красимир Радев, който е индивидуален изпълнител при читалището. Имаме три песни, които са автентични записи от 1997 година на стари изпълнителки и една песен, която е на гост-изпълнителите от група "Грамофон", каза за БНР Станка Къркова, секретарят на НЧ "В. Гаршин".  

Цената на диска е 10 лева. От продажбата на дисковете ще бъдат преиздадени още дискове.
 
"Не минава празник без да запеем някоя беломорска песен. Независимо дали ще бъде Бабин ден, дали ще бъде Трифон зарезан, 8 март", допълни Къркова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна