Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Чуков показва в книга как религиозните компоненти влияят върху политическите решения

Владимир Чуков
Снимка: Ани Петрова

„Това не книга за самия Израел, не е книга за юдаизма, а за държавата Израел и за юдаизма като критерий за формирането на тези две много важни радикални течения в рамките на двете големи религиозни семейства – християнството и исляма“, посочи пред БНР проф. Владимир Чуков за новата си книга „Израел между евангелизма и джафаризма”.

„Нека да кажем – това са малцинствени течения, които имат изключително силно влияние при формирането на външнополитическото решение, а и вътрешнополитическото решение на две от големите държави – САЩ и на Ислямска Република Иран. Или в конкретния случай, това е начин за прочитане на тяхното поведение вследствие на вековното формиране на определени религиозни принципи в частност – месианските възгледи на онези бих казал, стотици учени, проповедници – става въпрос за шиите, които са формирали една визия, която виждаме в много голяма степен да се прилага и в днешно време“, разказа още проф. Чуков.

В книгата „Израел между евангелизма и джафаризма“ е проследено в исторически план зараждането, формирането и развитието на двете учения.

„Аз съм се спрял на различните видове учения с оглед на изваждането на преден план на религиозните компоненти, които влияят върху политическите решения. Като епицентърът, пресечната точка е Йерусалим.

Аз съм се опитал в моята книга да разшифровам религиозната принадлежност и личност на всички 46 американски президенти, Джо Байдън е вторият католик, който е много специфичен като поведение, а другият е Джон Кенеди, който за съжаление управлява само две години. Давам ви пример с държавата Израел – ако Доналд Тръмп пренесе всички институции в Йерусалим, тоест ясно и категорично признават този град за столица на Израел, то Байдън нямаше как да върне посолството в Тел Авив. Но той направи символна крачка, като раздели посолството от консулството, те са пак в Йерусалим, но са две различни служби“, поясни още в предаването „12+4“ проф. Владимир Чуков. 

Интервюто с проф. Владимир Чуков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна