Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доброволни противопожарни отряди в Пернишко и Кюстендилско

Снимка: СИДП

В 15 общини в Кюстендилско и в Пернишко има изградени обучени доброволни противопожарни отряди, които при необходимост  се включват в помощ на горските стопанства и звена, обявиха от Регионалната дирекция по горите.

Противопожарната обстановка двете областите - Кюстендил и Перник, на горските територии от началото на годината е благоприятна, обяви шефът на регионалната дирекция по горите инженер Здравчо Тодоров:

"За радост, от началото на годината нямаме регистриран горски пожар. От началото на годината имаме одобрена програма за борба с пожарите и отделно всяка една структура – държавна, общинска - и всеки един собственик, който е с над 50 хектара собственост, има одобрен оперативен план как да действа по време на пожари

Статистиката от последните 10 години показва 394 пожара общо. 303 са възникнали в следствие на небрежно палене на огън. 65 са причините неизвестни, 14 са естествени – мълнии, къси съединения на електропроводната мрежа". 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.