Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво свързва Родопското село Гела с Орфей

Село Гела се намира в сърцето на Родопите, в Переликския дял на планината. Отстои на шест километра от Широка лъка. Най-близките села са Солища (до него стига 9-километров път) и Стикъл.

Наблизо са хижа Ледницата, хижа Перелик, връх Голям Перелик (2191 m), връх Малък Перелик (2147 m), връх Шилестата чука (2180 m), връх Орфей (2188 m) и връх Чаева чука (1922 m). Западно от селото се намира и пещерата Ледницата.

Потомственият жител на Родопското село Александър Стоянов, който може да разказва легенди и истории с часове и както самият той казва може да го прави “без да се повтаря“ споделя в “Нашият ден“ някои от тях. Той е учител по професия.

Има две основни легенди, свързани с историята на местността и селото. Първата е, че това е родното място на Орфей.

“Той не е митична, а действително съществуваща личност. Произхожда от тракийското племе бети и не е само певец и музикант, а и лекар и знахар. Тези си умения  възприема, тъй като е бил извисена личност, той е бил син на Тракийски цар и е имал възможност да посети Древен Египет. От жреците, при срещата с тях, е научил магическите похвати.


Защо се смята, че тук е родното място на Орфей?

Едно от доказателства са две златни римски монети, на които е изобразено цветето на Орфей. То расте на определени места. Главно на варовикови скалисти местности.

Монетите са открити в село Гела и се намират в момента в Пловдивския археологически музей. Над самото село се намира връх Орфей, който е кръстен още 1942 г. от Богдан Филов.


Втората легенда е свързана с края на Второто българско царство. Тя гласи, че след заточението си в Бачковския манастир Патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място в местния манастир. Той е сринат през 17 век от османците.

В началото на 20 век местните хора решават да построят църква на мястото на манастира и попадат на гроб, в който е погребана главата на православна църква – в седнала поза, със скиптър във формата на две змийски глави и златна огърлица. Старите хора казват, че родителите им са виждали скиптъра, преди да изчезне. Разкопките до църквата откриват празен гроб, в който може да се стои. Твърдението, че това е патриарх Евтимий, произтича от факта, че последният български патриарх не е погребан на мястото на заточението си, което е на 20 километра от Гела. Личността, намерена в гроба, според местните, е носела отличителните знаци на патриарсите.


Чуйте Александър Стоянов в звуковия файл.


Снимки: Уикипедия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!