Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василен Васевски – между платното и перото

Снимка: Ангелина Грозева

Съвместната изложба – „Равновесие – лирично и експресивно“ на Василен Васевски и Александър Телалим в галерия „Мисията“ се откри тази седмица. Срещата между двамата автори е в студентските години в Художествената академия в София, като първата им съвместна експозиция е още през 1996 година в Залите на Съюза на Българските художници. А още тази вечер в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата, можете да се срещнете и с Василен Васевски като писател. Преподавателят по рисуване във Факултета по изобразителни изкуства на Харолд Вашингтон колидж, ще представи романа си „Корени“ пред българска публика в 18.30 часа, водещ на събитието ще бъде писателят Йото Пацов. Със сигурност в обединяващ елемент и на книгата, и на изложбата се превръща образът на жената, Вечната жена, както Вие я нарича и самия Василен Васевски. Държа го в очите си и му се радвам като на рядка скъпоценност – него далечния спомен за корена на моя произход.

„Equilibrium/Равновесие: лирично и експресивно“
Изложбата живопис и рисунки на Василен Васевски и Александър Телалим – „Равновесие – лирично и експресивно“ можете да посетите в столичната галерия „Мисията“ до 20 август. А за измеренията на носталгията и посланията за родовата памет, можете да прочетете между страниците на първия роман на автора Василен Васевки – „Корени“, който ще бъде представен тази вечер от 18.30 в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата.

Василен Васевски (вляво) и Александър Телалим на откриването на изложбата „Equilibrium/Равновесие: лирично и експресивно“
Къде се преплитат посланията на художника и писателя Василен Васевски, чиято последна книга „Корени“ представя интереса наавтора към националната родова история, чуйте в звуковия файл.

Снимки: Ангелина Грозева, Държавен културен институт към МВнР

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна