Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Гръцко синьо“ за ценители

Снимка: ciela.com

Търсиш своя рай на земята, в който да се оставиш на безвремието да завладее дните ти, а погледът ти да не вижда нищо друго освен от синьо по-синьо. Търсиш не почивка с класическо плажуване на „едно безкрайно ж.к.“, а душевно преживяване в оазис. Искаш всичко да е въпрос на усещания, да задоволиш сетивата си и да натрупаш впечатления, които дълго да живеят в теб. Искаш да си създадеш вкусен спомен за гледки, за които не ти трябва фотоапарат, а само умението да се вълнуваш. Търсиш и намираш „Гръцко синьо“ – не съвсем пътеводителят на Анита Димитрова, журналист и кинокритик, в който тя вече е открила всичко това и ти го подарява. Под формата на описани с отношение дестинации – традиционни и недотам известни южни, живописни острови, 32 на брой, цветни фотографии и полезни съвети за плаването по море, местната кухня и историческите забележителности.

Както пише в книгата, „перото си върху Гърция са упражнявали безброй автори – от титани като Хенри Милър и братята Даръл, през всички известни брандове пътеводители, до въодушевени аматьори“. Анита Димитрова обаче успява да отведе читателя в една друга Гърция. Нейната, донякъде позната, но и напълно различна. Тя първо е преживяна, а след това и разказана – през легендите и митовете за богове и герои, справки, направени с журналистическа точност, през погледа на критика, който улавя малките, но чаровни несъвършенства, но и през този на човека, който следва стъпките на Омир, Байрон, Казандзакис и Ленард Коен, чува музика и чете между редовете на Гърция поезия като никоя друга.

Авторката пише книгата си във време, в което всяка дестинация беше далечна, а пътуването се случваше само във фантазиите на човек. Факт, който не се усеща в не съвсем пътеводителя ѝ, но и който припомня, че до гръцкото синьо можеш да стигнеш и с книга.

Гърция трябва да се изживее, но в случая може и да се прочете. Дори така човек има възможност да се озове в таверна, в която да хапне прясно уловена риба, докато наблюдава традиционната рибарска лодка, клатушкаща се в дълбокото лазурно море.

Повече за тази Гърция Анита Димитрова разказва в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна