Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: До края на годината голяма част от ВиК операторите ще влязат във фалит

Изградихме работеща структура от нула, твърди досегашният шеф на ВиК холдинга

Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

„Малко подменяме злободневните проблеми в отрасъла. Голяма част от ВиК-операторите в момента са в много тежко състояние поради по-високата цена на електроенергията на борсите. Трябва много спешно да потърсим решение на този проблем, тъй като до края на годината голяма част от тези ВиК оператори ще влязат в ситуация на фалит“, предупреди в предаването „Преди всички“ на БНР досегашният председател на УС на ВиК холдинга Иван Иванов.

Разликата в заложеното като разходи за електроенергия в петгодишните бизнес програми на ВиК операторите и реалната цена в момента е почти двойна, уточни той.

„В момента доставчиците на електроенергия прекратяват договорите им и искат да получат договори на по-високи цена.“

Секторът има нужда от силни хора, визионери, посочи още Иван Иванов.

Развитието на отрасъла според него минава през Закон за ВиК, евентуално отделяне на воден регулатор и окрупняване на ВиК операторите.

„Разбрах случайно от приятели, че в Търговския регистър е пусната дописка за смяна на Управителния съвет. Вчера мина вписването. До момента не съм чул някакви мотиви. Никой от Надзорния съвет, които всъщност назначават Управителния съвет, не ми се е обадил да ми обясни защо това се случва. Така или иначе, аз нямам самоцел да работя в този холдинг“, разказа за освобождаването си Иван Иванов. Той уточни, че доколкото му е известно, проверки не е имало.

„През изминалата година, откакто съществува българският ВИК-холдинг, ние свършихме много работа. Изградихме работеща структура от нула. Намерихме добри специалисти. Създадохме процедури, които защитават обществения интерес и не раздаваме безпринципно пари“, коментира Иванов. По думите му холдингът е добро решение за отрасъла.

Не са предоставяни много заеми за инвестиции, допълни той.

През последните два месеца с ръководството на МРРБ работих много добре, декларира още Иван Иванов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна