Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спонтанното говорене в съвременния танц или каква е бруталната истина на сцената

Зорница Стоянова
Снимка: личен архив

Какви са най-новите тенденции в съвременния танц и пърформанс, какво представлява проекта за „бруталната истина“ или концепцията за спонтанното говорене в танца, как звучи поетиката на тялото и как се овладява властта между публиката и танцьора. Отговорите на всички тези въпроси търсим в „Международния семинар по танцова композиция и импровизация“, заедно с хореографката и танцьорка Зорница Стоянова, която е и организатор на събитието:

„Практиката на бруталната честност дойде от факта, че се замислих, ако аз танцувам и започна да говоря, излизат някакви истини, някакви вътрешни гласове, които не съм си мислила, че ще ги имам, откриваме нови неща за себе си, това до някаква степен е самопсихоанализа чрез танц. Бруталната истина е перформативна импровизационна практика използвайки спонтанен говор в танца. Той изследва идеята за нецензуриране на себе си и разкриване на истините тук и сега. В сегашния ни свят, където „алтернативният факт“ все още е поговорка, а истината за каквото и да е трудно да се намери, тази практика поставя въпроса кое е реално, честно и вярно за индивида. Години наред изкуството на съвременния танц се развива в България и той все повече върви напред, благодарение на талантливите ми колеги.“

Семинарът отправя и две покани към публиката. Ако сте професионален танцьор, можете още днес (23 юли) да се включите в Джем събитието, което ще бъде проведено като част от семинара по танцова композиция, а на 24 юли, публиката ще може да види и отвореното представяне на проектът „Бруталната истина“ в Пространството за съвременен танц и пърформанс „ДНК“, по идея на хореографката Зорница Стоянова.

Повече за събитието, тенденциите и техниките в съвременния танц и пърформанс ще научите в звуковия файл от Зорница Стоянова, многократно награждаваната хореографка, която има повече от 20 години практика в танцова импровизация на международни сцени.

Зорница Стоянова (САЩ /РБ) е награждаван хореограф и импровизатор с по-вече от 20 години практика в танцовата импровизация за сцена. Завършва Bennington College във Вермонт със специалност „Танц и звуков дизайн“. Живее във Филаделфия, Пенсилвания където създава, продуцира и презентира множество спектакли и танцови филми под името „Here Dance“. Основната цел на организацията ѝ е да подпомага развитието на млади хореографи във Филаделфия. Куратор е на „Current: an evening of art and dance“ и „Dance Cinema Projects“, насочени конкретно към обществото на Филаделфия. През 2008 г. участва в професионалната програма за изпълнители „Headlong Performance Institute“. По-късно същата година е поканена да работи с Дебора Хей, където основно изследва техниките за присъствие, позата и жеста. Тя продължава да развива интересите си в сферата на експерименталния танц, абстрактните жестове, импровизацията, контрастните състояния и постигането на по-добра комуникация със зрителя. През 2011 г. в рамките на програмата „Meet the Next Generation“, част от „eXplore Dance Festival“ (Румъния) Зорница Стоянова работи с хореографката Мег Стюарт. Също така учи съвременни индийски танци с Джаячадран Палази и Хема Палани от Център Аттаккалари в Бангалор, Индия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна