Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Сагата "Северен поток 2" не е завършила

Мартин Владимиров
Снимка: www.csd.bg

"Въпреки споразумението между САЩ и Германия за "Северен поток 2" администрацията на Джо Байдън продължава да настоява, че проектът не е добър за Европа и че нарушава стратегическите интереси на Европейския съюз и на Украйна. Загатва се, че ще има последващи действия срещу проекта - действия за спиране на активното му използване чрез санкции или чрез правни действия на европейско ниво. Сагата "Северен поток 2" не е завършила, но Русия постига стратегическата си цел да заобиколи транзита на природен газ през Украйна чрез "Северен поток 2" и чрез "Турски поток". 

Това коментира пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. 

Той посочи, че "Северен поток 2" ще допринесе за увеличаване на зависимостта на Европа от руски газ 

"Северен поток 2" ще има силно въздействие върху най-ликвидните пазари на природен газ в Северозападна Европа. Голяма част от потребителите на енергия ще зависят все повече от вноса на руски газ. В Европа ще се усети чувствително увеличение на ролята на Русия във формирането на цените на природен газ в най-ликвидните пазари. Ефектът на "Северен поток 2" обхваща и Централна и Източна Европа - цената на газа там ще скочи с близо 5% средно". 

САЩ и Германия се споразумяха за "Северен поток 2"

"Нафтогаз": Украйна трябва да получи членство в НАТО заради "Северен поток 2"

В предаването "Събота 150" Владимиров подчерта, че Русия вече е дала сигнал, че може да манипулира транзита на газ през Украйна, когато е в неин интерес

"Тези действия не накараха нито САЩ, нито Германия да погледнат по-сериозно на това как да предпазят енергийната сигурност на Европа и на Украйна... Забелязваме как германският елит е използван като инструмент за руско влияние и в Германия, и в Европа. Ако има промяна на властта в Берлин и Зелените заемат по-голяма роля, може да се очаква раздвижване по темата за Русия". 

Украйна и Полша: "Северен поток 2" породи нови политически, военни и енергийни заплахи

Интервюто с Мартин Владимиров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна