Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без политически преговори парламентаризмът се обезсмисля

Радан Кънев: Само Слави Трифонов може да поеме ангажимент от името на ИТН

Снимка: БГНЕС

"Без политически преговори парламентаризмът се обезсмисля. Българската политика трябва да влезе в линията на търсене на съгласие по основните необходими реформи. Без това много трудно ще вървим напред, колкото и да си даваме сметка, че в новия парламент ГЕРБ и ДПС биха могли да блокират множество реформи". Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" Радан Кънев, евродепутат от "Демократична България"/ЕНП.   

Ат. Атанасов: ДПС да няма лостове за влияние, те се израждат в корупция

Кънев подчерта, че основна задача на 46-ото Народно събрание е да върне самочувствието на парламента като върховен орган в държавата:

"Ако всеки път търсим вариант за лесния диктат, затъваме повече в това, в което сме затънали". 

Той подчерта, че няма да бъде спокоен, докато не види споразумение, с което да се е ангажирал лидерът на партията победител - "Има такъв народ":

"Единственият човек, който може да поеме ангажимент от името на партията ИТН и нейните многобройни избиратели, е лидерът ѝ Слави Трифонов. Това е една много ясно структурирана лидерска формация. Но дори, когато формацията не е лидерска, точно това е тежестта на лидерството в политиката. ...  Ако подписът не е на Трифонов, за мен ще донесе безпокойство и несигурност в съдбата на това споразумение, което е подписано". 

Според евродепутата бъдещото политическо споразумение за управление на страната трябва да включва темите за Плана за възстановяване и устойчивост и за новата климатична политика в ЕС:

"Всяко друго решение ще означава, че управлението е безотговорно към гражданите на България и че ще бъде безпомощно в преговорите в рамките на Европейския съюз". 

Кънев потвърди становището на "Демократична България" за смяната на главния прокурор Иван Гешев, като подчерта, че по сегашната конституционна уредба изборът на нов обвинител номер 1 ще бъде направен от Висшия съдебен съвет, то гаранциите, че няма да се повтори ситуацията досега, са в нов състав на ВСС. 

По думите на евродепутата идеята на "Има такъв народ" за пряк избор на главния прокурор е неприемлива и популистка:

"Това е идея, която дори "Демократична България" да приеме (Кънев уточни, че изключва да бъде приета тази идея от ДБ - б.р.), аз не мога да приема - като юрист, като политик, като отговорен гражданин. Възможността някакъв популистки лидер в даден момент, благодарение на юридическо образование, с купена диплома от неназован университет, да се окаже главен прокурор на републиката, това е риск, който едно общество не може да поеме". 

Доклад на ЕК: Предизвикателствата пред независимостта на съдебната система в България остават

Радан Кънев изрази разочарование от Доклада на ЕК за върховенството на закона в страната ни:

"Няма особен смисъл от докладите, ако те не са обвързани с някакъв политически инструмент, с който правителствата да се съобразяват".

Интервюто на Силвия Великова с Радан Кънев в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!