Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във ВСС обидени от дискусията в НС след решението за Гешев

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Членове на Висшия съдебен съвет обявиха, че са обидени от дискусията в Парламента, последвала решението на съдебния кадрови орган, с което искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев беше обявено за недопустимо.

Остра реакция на двама от членовете на Висшия съдебен съвет на политическите критики към съдебния кадрови орган, след като обяви за недопустимо искането на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов да бъде прекратен предсрочно мандатът на главния прокурор Иван Гешев.

Представляващият Съвета Боян Магдалинчев видя в коментарите заплаха, а колегата му в Съдийската колегия Вероника Имова обяви, че е лично обидена.

С 12 на 8 миналия четвъртък Висшият съдебен съвет обяви, че е недопустимо правосъдният  министър да иска отстраняването на Иван Гешев.  Магдалинчев и Имова  бяха част от малцинството, но не защото приемаха мотивите на Янаки Стоилов, а защото, според тях са изтекли давностните срокове за образуване на дисциплинарно производство срещу Обвинител номер едно.

На следващия ден по време на дебат в Парламента съдебните кадровици бяха подложени анблок на остри критики. Именно тях коментираха Боян Магдалинчев  и Вероника Имова. И двама са част от парламентарната квота на Съвета.

“Cъдeбнaтa система винаги e била толерантна и сдържана ĸъм другите власти. Зa съжаление в последно време наблюдаваме по-различно отношение oт представители нa другите власти. Някои неща звучат почти като зaĸaнa и зaплaxa“, коментира представляващият Съвета Боян Магдалинчев. 

"Изказванията на някои политици звучаха така - или го отстранявате главния прокурор, или вие си отивате. И предпочитам да си отида вместо да ти поставят ултимативно нещата".

Вероника Имова допълни:

"Приех като лична обида твърдения от парламентарната трибуна от рода на, че членовете на ВСС не поеха въжето, което им се подаде от министъра на правосъдието и министъра на вътрешните работи, за да се спасят. Това е ужасно обидно".

По думите на Имова, съдебните кадровици са действали в защита на правният ред и сигурността на всеки гражданин и са се противопоставили на хаоса, беззаконието и реваншизма, а Магдалинчев призова "Ако трябва да ни прекратяват мандата - да го прекратяват. Но не по този начин! Има си законодателни механизми."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна