Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богата реколта на кайсии отчитат производители от Силистренско

Липсват берачи

2
Снимка: Незабравка Кирова

Богата реколта на кайсии отчитат производители от Силистренско. Въпреки това има опасност част от продукцията да остане по дърветата, защото берачите не достигат. На места се жалват и от по-ниското качество на плода, заради лоши препарати, а от там и по-ниска изкупна цена.

Други пък отчитат завръщане на българската кайсия на родния пазар.

Шукри Мемиш от село Искра има 50 дка кайсиеви градини отрупани с плод. Намерил е едва десетина човека от съседните села, които да се включат в кампанията. Страхът му е, че няма да успеят да оберат плодовете.

Снимка: Незабравка Кирова

"Тази година реколтата е добра в сравнение с миналата година. Но много на земята, няма берачи“.

По думите му румънските търговци притискат производителите да продават продукцията на ниска цена.

"Няма работници, защото почти всички са в Испания, Англия, Германия и при нас останаха тези, които не вършат работа".

Идентична е ситуацията и в тутраканското село Сяново. Там фамилията Недеви отглежда близо 350 дка с кайсии. Надниците са  до 70 лева дневно според свършената работа, което е едно доста добро заплащане, поемат се и разходите за транспорт и храна, но въпреки това проблемът с работната ръка остава, разказа най-младият в семейството агроном Иван Недев.

"Късните сортове родиха изключително много, казвам изключително много хем с радост, хем с тъга. Проблемът е, че кайсии има, пазар има,  хора няма, които да дойдат и да берат, защото грубо имаме по 10 тона да берем на ден, за които ни трябват 30-40 души".

Снимка: Незабравка Кирова

За Махмуд от Искра проблемът е с препаратите за пръскане, които провалят продукцията му, а от там пада и цената.

"Реколтата ни е добра, но имаме проблем с пръсканията, качеството ни е зле. Продават ни фалшиви препарати".

Цената пада и заради изобилието, и заради многото румънски прекупвачи, които се възползват от това, че кайсии у нас има, а по Европа реколтата е слаба. На борсата в Искра са повече румънските търговци – купуват я за ракия. Повтаряха само, че ставала супер ракия. Намира се и някой друг ТИР за Словения – товарят кайсиите за сокове.

"Хубавата кайсия се търгува на 1,20-1,30, но това е много рядко, останалото се търгува масово на 70-80-90 стотинки, зле ни е качеството", допълни Махмуд.

"Ранните сортове започнахме на 1,20-1,40 сега цената е вече на 80 стотинки. Най-хубавата кайсия е на 80 стотинки, максимум на 1 лев".

Снимка: Незабравка Кирова

Недеви от четири-пет години работят с едни и същи търговци. Има сортове като „Харкот“ и „Киото“, на които изкупната цена е била два лева, заради специфичните качества на кайсията. Останалите като „Мъркулеще“ и „Силистренска компотна“ са започнали на 1,30 – 1,20, но всеки ден цената се понижава. Родната кайсия се завръща на българския пазар, сподели Иван Недев.

"Оказа влияние липсата на кайсии в почти цяла Европа - в Испания, в Гърция, в Турция, във Франция имаха доста слаби реколти и поради тази причина нашите пазари и като цяло румънците се съгласяват на доста високо ниво да работим. На този етап предишни години не е имало такава висока цена, но сега масово започнаха да зреят, навсякъде кайсии в нашия регион, късните сортове".

Снимка: Незабравка Кирова

И все пак за регион като Силистра си остава проблем липсата на преработвателно предприятие и на условия за съхранение на плодовете.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна