Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във всяко четвърто приемно семейство няма настанени деца

Снимка: Биляна Борисова

Във всяко четвърто приемно семейство няма настанени деца, според данните на програмата „Приеми ме“ до края на юни.

Общо утвърдените в цялата страна приемни семейства са 1921, незаетите - 455, а общо 1718 деца се отглеждат в такива семейства.

158 общини са партньори в цялата страна на социалната услуга по проекта „Приеми ме“.

От всички приемни семейства в страната към момента четири са доброволни, а 1917 професионални.

В края на юни с най-висок процент  незаети приемни семейства е област Силистра - малко над 59 на сто. В област Кърджали данните са за 50 процента. Към този процент на заетост се доближава и област Търговище.

На другия полюс е област Стара Загора, където незаетите приемни семейства са около 8 на сто или едва четири от общо 48 регистрирани.

Относно причините за незаетост националният екип за организация и управление на проекта „Приеми ме“ прави извода, че са на лице продължително временно неактивни приемни родители, които обаче не са заявили желание да бъдат заличени от регистъра.

От прекратените настанявания най-голям дял винаги са осиновените деца.

Средно-месечно за периода януари-юни този процент е почти 50.

В сравнителния анализ данните от февруари 2021 година сочат, че тогава броят на незаетите приемни семейства е бил 424 от общо 1 941 регистрирани. Тогава изводът на екипа беше, че най-голям процент от незаетите приемни семейства са тези, които са със заявено желание да се грижат за дете с различен профил от наличния или потребността за съответната област.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.