Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саша Безуханова или да си филантроп в ХХI век

Саша Безуханова
Снимка: личен профил

Саша Безуханова е международно признат мениджър, ангел-инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в НР и значим принос в общественото развитие на България.

Дългият списък от нейните бизнес постижения и инициативи в полза на социалния просперитет през годините включва позициониране на България като ИКТ център с глобална значимост, насърчаване на предприемаческата култура и утвърждаване ролята жените в бизнеса в България и на европейско ниво.

През 2013 г. тя напуска своята бизнес кариера и се посвещава на каузата за позитивна обществена промяна и устойчиво развитие в България чрез иновации, образование, активно лидерство и споделени ценности, основавайки платформата за иновативно развитие MOVE.BG.

Те е инициатор на EDIT.BG – обединение за дигитално развитие на България, The ChangeMakers – мултидисциплинарна общност на новатори в бизнеса, изкуството и екологията и основател на Entrepregirl Award – годишен конкурс за момичета предприемачи. Саша е председател на бордовете на Българския център на жените в технологиите (Bulgarian Center of Women in Technologies) и WWF за Централна и източна Европа (WWF CEE), член на инвестиционния комитет в Европейския иновационен съвет (EIC) и съветник в GreenTech Allience. Също така тя е ментор и ангел-инвеститор на редица технологични стартиращи компании.

Тя е обявена за Дигитална жена на Европа за 2013 и е сред Топ 100 лидери-новатори на Нова Европа в класацията New Europe 100 зa 2015.

Саша Безуханова е главен герой в “Нашият ден“.

"Когато през 2013 г. българите излязоха на улицата за справедлив живот, това беше първият акт на колективно пробуждане в съвременния свят. Имаше едно осъзнаване, че престъпници управляваха България.

Тогава си казах, че ако всички хора, които имат опита, капацитета и градят морална рамка, напуснат България и работят за просперитета на други държави, тогава няма защо да се чудим, че сме там, където сме. 

Реших да дам пример за това какво означава да си филантроп в ХХI век. Напуснах моята бизнес кариера – взе това решение в един самолет от Джакарта към Франкфурт. Имах 11 часа време да мисля как конкретно бих могла аз лично да допринеса. Тогава слязох от този самолет с решението да създам една организация, която е отворена платформа и ще бъде модел за това какво се случва в света в този момент. Защото ние живеем на платформи. 

Реших да създам платформата MOVE.BG. и заедно с новаторите в различни области градивно да репликираме утвърдените и вече остаряващи механизми."

Чуйте Саша Безуханова в звуковия файл.

Снимка: личен архив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени