Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват летни занимания за деца в РИМ Плевен

Регионалния исторически музей в Плевен
Снимка: РИМ Плевен

Какво правят археолозите, за да попаднат на следи и дейности, оставени от човека в миналото.  Какви етапи преминават, за да изследват и ни представят символи, рисунки и артефакти -това са малка част от въпросите, отговорите на които ще търсят в Плевен по време на инициативата „Лято в музея“. В парка на Регионалния исторически музей очакват най-малките граждани, за да им разкрият археологията като наука, но по един необичаен начин.

Своеобразно проучване на терен са подготвили за децата музейните специалисти и това лято. В голям пясъчник децата сами ще открият артефакти и то истински, след това ще погледнат назад във времето, за да разбераткаквоговорят за живота на хората преди години, с какво са се занимавали и препитавали, какви предмети са използвали в бита си. С една дума - децата стават археолози.

"Това е една инициатива "Лято в музея", която се провежда за поредна година от Регионалния исторически музей в Плевен. Тези занимания ще се провеждат от 27 до 30 юли в двора на музея. Те са насочени основно към деца от 5-6 до 14 годишна възраст. Подготвени са и два типа интерактивни занимания. Едното се нарича търсачи на съкровища, където децата ще имат възможност да влязат в ролята на археолози, да разберат повече за тази интересна и малко позната професия, за теренните проучвания и обработката на материалите, ще могат сами да откриват артефакти, които са част от реални археологически обекти и с помощта на музейните специалисти всички находки ще бъдат датирани, описани, след което ще останат като подарък за своите откриватели", каза за БНР Димитър Петров, заместник-директор на Регионалния исторически музей.

По думите му целта е чрез играта, чрез докосването на предметите да придобият повече знания за миналото и историята на своя роден край, на своя град:

"Децата ще имат възможност да разгледат всички експозиции, зали. Ще могат да видят уникални експонати, които са изложени в залите на музея като Вълчитрънското съкровище, мозайката на ахейци, която е била от Улпия Ескус".

Заниманията са безплатни, провеждат се от 9.30 до 11 часа, необходимо  е предварително записване.

Ако нашите малки или по-големи слушатели искат да са сред откривателите на съкровища, ако са жадни за приключения и нови знания сега е моментът да погледнат към науката археология чрез приятните часове в парка на Регионалния исторически музей в Плевен по време на дните, наречени „Лято в музея“, всички подробности може да научите от официалната страница на културния институт.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна