Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС заплаши Турция със санкции заради казуса с града-призрак Вароша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз заплаши Турция със санкции с мотива, че президентът Реджеп Ердоган е отправил провокации по кипърския въпрос.

При посещението си на острова миналата седмица турският президент обяви намерението на Турция да възроди крайбрежния град Вароша, който се намира в признатия само от Турция Северен Кипър.

Съветът за сигурност на ООН осъди това намерение. А върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел е поискал от Анкара да се откаже от всички действия, които противоречат на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

ЕС категорично осъжда едностранните действия на Турция и неприемливите изявления на президента Реджеп Ердоган и на лидера на кипърските турци Ерсин Татар за допълнителното отваряне на Вароша, се казва в съобщение на европейската служба за външна дейност, разпространено днес:

"Общността подчертава за пореден път необходимостта от избягване на такива стъпки в противоречие с международното право и подновяването на провокациите, които могат да доведат до повишаване на напрежението на острова и да осуетят продължаващите усилия за търсене на обща основа между страните на устойчиво решение на кипърския въпрос според съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН", се казва в документа.

Преди седмица президентът Ердоган и лидерът Татар обявиха началото на втората фаза за отварянето на града-призрак в речите си по време на тържественото честване на 47-годишнината от турската инвазия в Кипър.

Турските войски превзеха северната една трета на Кипър през 1974 г. в отговор на неуспешен преврат в Никозия, целящ присъединяването на страната към Гърция.

Оттогава островът е разделен между управляваната от кипърските гърци Република Кипър и самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър, която е призната само от Турция.

Вароша - някога място за среща на знаменитости и наричан „Перлата на Средиземно море“ - от десетилетия е заграден град-призрак, а бившите му луксозни хотели са обрасли с плевели.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна