Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Влюбеният Пенчо Славейков

| обновено на 29.07.21 в 16:47
Статуя на Мара Белчева и Пенчо Славейков, скулптор Велизар Захариев
Снимка: Община Севлиево

Сдружение „Българска история“ отново издаде „Писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева“, публикувани през 1929 година от самата нея.

Писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева съвпадат с най-продуктивния период в творческата му кариера, когато той публикува сборника с лирически миниатюри „Сън за щастие“, ново издание на сборника „Епически песни“, антологията „На острова на блажените“ , шедьовъра „Кървава песен“. 

Това говори за една изключително плодотворна връзка и за двамата всъщност, а писмата им са един от най-ярките примери за едновременно интелектуална и емоционална свързаност между приятели, творци и любовници. 

Славейков, който е бил мрачен и саркастичен с нелек характер, явно е променен от връзката си с Мара Белчева. Той разтваря душата си пред нея и това ясно проличава от писмата му. Става ясно, че това е двойка, в която любовта и духът са свързани по един чудесен начин, опълчил се на българските предразсъдъци.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – Община Севлиево, Национален литературен музей, сдружение „Българска история“Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.