Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спешните медици няма да засичат минутите за работа с Covid-пациенти

Според Асоциацията на работещите в Спешната помощ предложеният от МЗ вариант за допълнително финансиране е справедлив

Снимка: БГНЕС

На сайта на Министерството на здравеопазването е качено разяснение по новата методика на заплащане на спешните медици за работа с пациенти с коронавирус. Методиката, която предвижда те да получават 11 стотинки на минута за работа с Covid-пациенти, предизвика реакция на работещите в Спешната помощ.

Не е необходимо да се измерват минутите, в които един медик от Спешната помощ прекарва с Covid-пациент, а ще се описват дежурствата, в рамките на които е имало контакт с такъв пациент, поясни пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ след разговор със заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Министерство на здравеопазването уточни кога спешните медици получават допълнителни 1000 лева

Реакцията е светкавична и е в наша полза“, коментира д-р Кателиева. По думите й нейните колеги не възприемат, че трябва да описват по минути и засичат времето, в което пребивават с пациенти с доказан Covid-19.

„Независимо че имат и случаи, в които ковидът не се доказва, но той си съществува като заболяване. Изслушаха ме, след което ми обясниха, че това тълкувание на методиката много ги учудва, че не са имали предвид да се засичат минутите, в които екипът е бил в контакт с такива пациенти.“

Дежурствата, в които спешните медици са били в доказан контакт с болен от Covid-19, ще бъдат заплащани по цените за дневна ставка, уточни Кателиева.

„И ако в рамките на един месец част от дежурствата са били с контакти с пациенти с доказан Covid-19, колегите ще получават част от сумата 1000 лева. Ако на всяко дежурство извозват пациент с доказан Covid-19, което неминуемо ще ни се случи, ако имаме пик на вълна, каквито бяха втората и третата, ще вземат пълната сума от 1000 лева.“

В този вариант има по-голяма справедливост, смята д-р Десислава Кателиева. Тя даде пример със случаи, в които за едно дежурство спешни медици са вземали допълнително към заплатата си сума, каквато са получавали и онези техни колеги, които на всяко дежурство са извозвали пациенти с коронавирус.

„Това е несправедливо. Защото един е рискът един път в месеца да се срещнеш с такъв пациент, друг е рискът, ако го правиш на всяко дежурство.“

Имаше хора, които вземаха за една визита месечно сумата, която други са вземали за по-интензивна работа с Covid-пациенти цял месец, стана ясно от казаното от д-р Кателиева.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.