Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно участие в първото издание на "Балканиада"

По трасето на "Балканиада"
Снимка: Организатор

На 31 юли (събота) ще се проведе първото издание на "Балканиада" - състезание по планинско бягане, организирано от един от най-успешните ни планински бегачи и ориентировачи Кирил Николов - Дизела и неговият партньор в тренировките Димитър Желязков. 

Идеята за се е родила по време на една от тренировките на Дизела в района на Карлово, по планинските пътеки в Националния парк „Централен Балкан“. Мястото е богато на красиви пейзажи, но също и на тежки и предизвикателни маршрути.
Кирил Николов-Дизела
Балканиадата ще има две трасета.

44 км, с 2500 м положителна денивелация
Участниците стартират в 7:00 в Карлово, с 12-километрово изкачване до билото на Стара планина, където се намира и първият подкрепителен пункт на хижа "Добрила". След това продължават по билната пътека, която е част и от емблематичния туристически маршрут „Ком-Емине“, до заслон Ботев. В този участък състезателите ще трябва да преминат алпийския траверс в района на връх Купена. Заслон Ботев е вторият чекпойнт. След това посоката е към хижа "Васил Левски", там е последният подкрепителен пункт. Последните 12 км от състезанието са по течението на Голяма река. 

23 км, 1500 м положителна денивелация
Час по късно, в 8:00 ще бъде даден старт по „късото“ трасе, което минава през хижа "Равнец", продължава със стръмно и продължително изкачване до местността Петолъчката. Финалните 15 километра се препокриват с голямото трасе. 

В състезанието ще участват едни от най-добрите ни лекоатлети - Йоло Николов и Димчо Мицов, младият и перспективен бегач с множество престижни класирания Александър Спасов, а също Стефан Иванов, Даниел Кублашлиев, Ивайло Каменаров, Стоян Владков и Иван Гочев. При жените се откроява заявката на Христина Козарева, а също и на Кристина Иванова, Елена Димитрова и Таня Димитрова.
Призьорите при мъжете и жените ще получат общ награден фонд то 5000 лв.
За повече информация следете https://www.facebook.com/balkaniadaskyrace и http://www.balkaniada.bg/. 
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна