Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Комитова иска актуализация на бюджета на АПИ с 1,5 млрд. лева

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова настоя за актуализация на бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" с 1,5 милиарда лева, за да бъдат завършени пътните ремонти. Комитова поиска законодателни промени, за да може министерствата да преустановят вече сключени обществени поръчки, които в нарушение, чрез допълнителни възлагания, са нараснали в пъти.

"Цяла България е разкопана. Започнати са безброй много обекти без финансово обезпечение. Всички тези ремонти се възлагат от агенция "Пътна инфраструктура" на N на брой фирми. Бюджет на АПИ за 2021 г. - 382 милиона, а АПИ, по тези договори, поема ангажименти за 2,9 милиарда лева за текущ ремонт и поддръжка, от които 1,5 млрд. трябва да се усвоят тази година“.

В отговор на критики на депутати от ГЕРБ за спрени ремонти в различни области на страната, министър Комитова разкри, че фирмите са сключвали допълнителни договори с уверението, че парите ще им бъдат осигурени в края на годината с министерски постановления:

"Аз не съм в позиция да спирам. Фирмите, ако преценят, могат да спрат, защото са работили досега без пари и очакват в края на годината пари. Задачи, които са необезпечени с пари в строителството, е желателно да се избягват, защото ще стигнем до незавършено строителство". 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.