Тя се казва Олга Антонова и е генетик, посветен на нутригеномиката - науката, която интерпретира храненето според гените.
Д-р Антонова е част от първия сертифициран екип по нутригеномика в България. Заедно със своите колеги през 2020 година тя преминава през курс Генетично тестване за персонализирано хранене“ в Канада.
"Вече е известна човешката ДНК и също се знае много повече за различните видове и варианти и предразпложения към т.нар.социално значими заболявания. И ние чрез генома можем да определим към какви болести е предразположен човек. След това се проверява и какви храни трябва да включи в менюто си този човек", каза пред БНР д-р Антонова.
Още за ангажиментите на д-р Антонова като член на управителния съвет, за гените и храненето д-р Антонова ще разкаже в "Нощен Хоризонт" на 5 август.
Повече по темата - в звуковия файл.