Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият Делта вариант на Covid-19 предизвиква все повече притеснения по света

Израел започна кампания за ваксиниране срещу Covid-19 с трета доза на хората над 60 години. Такава беше поставена днес на президента Ицхак Херцог. 

Новият вариант Делта на коронавируса предизвиква все повече притеснение по света и нови мерки за противодействие. 

Гръцките острови Миконос и Йос са на крачка от въвеждане на карантина, а други 11 също са с високи стойности на заразени. Смята се, че огнищата на разпространение на вируса са събирането на хиляди млади хора по заведения и частни вили. 

От понеделник Кипър започва ваксинация срещу коронавирус и на деца над 12-годишна възраст в опит да постигне по-голяма защита на населението. От 1 август се разширява задължителното прилагане на „безопасния пропуск” в малки търговски обекти и болници

От 1 август всички пътници, пристигащи в Германия, независимо от дестинацията, ще трябва да се подлагат на тест за коронавируса, освен ако не са напълно ваксинирани или не докажат имунитет след преболедуване.

Общоевропейско изследване стигна до извода, че отмяната на ограниченията като носене на маски и социална дистанция, дори при сравнително висок брой ваксинирани, значително повишава риска от възникването вирусни варианти, устойчиви на ваксините. Препоръчва се мерките да останат в сила до имунизирането на всички граждани.

Японското правителство разшири извънредната епидемична обстановка в Токио, като от 2 август тя влиза в сила и за районите около града, както и в Осака.

Китай отчита епидемичен скок, който застрашава политиката без случаи на Covid-19. Увеличение в броя на инфектираните е регистрирано до днес в пет провинции и в Пекин. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!