Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС готов да наложи санкции на управляващия елит в Ливан

Барикада от контейнери за боклук по време на генерална стачка в Бейрут, Ливан, 17 юни 2021 г. Стачката беше организирана в знак на протест срещу политическата и икономическа криза в страната на фона на непрекъснатото спиране на тока, високите разходи за живот и ниската покупателна способност, както и неспособността на политическите лидери да сформират правителство.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз обяви готовност да наложи санкции на управляващия елит в Ливан във връзка с политическата криза, която е завладяла страната, предаде АФП.

В Ливан няма действащо правителство още от експлозията на пристанището в Бейрут през август миналата година.

Това доведе страната до най-тежката икономическа криза, описана от Световната банка като най-голямата от всички икономически кризи от 1850 г. насам.

В изявление на Евросъюза се казва, че предвижданите санкции ще засегнат физически и юридически лица, които са отговорни за подкопаването на демокрацията и върховенството на закона в страната.

„Съединените щати приветстват стъпките, които Европейският съюз предприема“, се казва в изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на финансите на страна Джанет Йелън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна