Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Здравко Попов: Новото сътрудничество между Франция и Италия е полезно за ЕС

Драги иска друга геометрия за Европа, Макрон е амбициозен политик

Здравко Попов
Снимка: БГНЕС

"Оста Париж - Рим балансира оста Париж - Берлин и задава друг ъгъл, през който да се гледа бъдещето на Европа. Тази ос е персонифицирана през ръководителите на тези две държави - Еманюел Макрон и Марио Драги. Те имат общи възгледи, свързани с бъдещето на Европа. Подобни отношения между Франция и Италия са новост и то на фона на конфликтни отношения между двете страни отпреди години". 

Това коментира пред БНР проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика. 

Той посочи Драги като убеден европеист в управлението на Италия, с което смекчава образа на страната - като такава със силен евроскептицизъм и с критически нагласи към Европейския съюз: 

"Изборът му за премиер е важен сигнал, че Италия е склонна да преподреди европейската си политика и че не е безчувствена към проблемите на Съюза. Италия показва ново лице чрез Драги". 

В предаването "Събота 150" проф. Попов подчерта, че оттеглянето на германския канцлер Ангела Меркел създава чувство за вакуум и не се вижда какво друго силно лидерство в Германия ще може да запълни този вакуум в близките две години: 

"Ако досега сме казвали, че центърът на Европейския съюз са Франция и Германия, сега бихме могли да допълним, че центърът започва да се запълва с присъствието и на Италия... Драги иска да постави друга геометрия на разбирането на Европа. Ако досега размишлявахме в координатната система - Изток - Запад, той иска да преобърна фигурата на интерпретиране на бъдещето на Европа през оста Север - Юг... Съюзът Франция - Италия има по-дълбоки основания за съществуването си. Той ще се превърне в постоянна база за начина, по който ще се разглежда бъдещето на ЕС". 

По думите на проф. Здравко Попов Еманюел Макрон има амбиция да утвърди лидерството си във Франция и да се утвърди като най-водещата фигура в Европа

"Той вижда в лицето на Драги възможността да засили своето лидерство. Не без основание е прогнозата, че Драги може да поеме председателството на Европейския съвет... Новият диалог и новото сътрудничество между Франция и Италия е полезно за ЕС, включително и за малки страни като България"

Интервюто с проф. Здравко Попов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна