Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христо Иванов: Не се работи с политика на свършените факти

ДБ все още не са взели окончателно решение, очакват да видят в каква посока ще тръгне ИТН

| обновено на 01.08.21 в 11:06
Снимка: БГНЕС

този парламент би могло да се формира съществено мнозинство около ясно лидерство и около ясно заявени и внимателно обсъдени политики, предмет на политически ангажименти... Ние сме в ситуация, в която не можем да структурираме процес на предварителен диалог по ключовите въпроси... Аритметична подкрепа ще се намери, някакво управление ще бъде излъчено". 

Коментарът пред БНР е на Христо Иванов, председател на парламентарната група на "Демократична България". 

"Не се работи с политика на свършените факти... Фундаменталният проблем, който имахме с маниера на управление на Бойко Борисов е, че цялата власт беше концентрирана около един човек. Това даваше възможност за ниво на безконтролност, което се превърна в корупция. Сега се очертава формула и влизаме в ситуация, в която има център на вземане на решения около г-н Трифонов, който е изнесен извън институционалната политика. Това е една черна кутия... Той действа обратно на формиране на доверие". 

Пламен Николов: Страната не е имала досега премиер като мен - човек от частния бизнес

Христо Иванов - лаконичен, Мая Манолова - по-оптимистична относно премиерската кандидатура

Пламен Николов: Имаме 5 приоритета

Борислав Сандов, ДБ: Шоуто трябва да отстъпи на политическата отговорност

В предаването "Неделя 150" Христо Иванов подчерта, че на ДБ "липсва критичната минимална доза информация, на базата на която да се вземе решение":  

"Не знам каква е формулата, но това, което се очертава, ме безпокои. Начинът, по който стана появяването на Пламен Николов, много ме притеснява. Става дума за процес без предсказуемост". 

Той подчерта, че от ДБ са готови да подкрепят силно реформаторско управление, което да трансформира България:  

"Ние трябва да сме убедени, че това се споделя от изграден екип, който може да го реализира, екип, който да има лидер. Осъзнавам, че е трудно да се намери такъв човек. Вместо това виждаме човек, за когото най-доброто, което можем да кажем за него е, че трябва да му се даде шанс. Но не можем да си позволим да влезем в такъв режим в тази ситуация". 

Слави Трифонов: Кандидатурата на Пламен Николов за премиер беше избрана преди две седмици

Слави Трифонов: Ако ДБ не се сетят кой е основният враг, отиваме на предсрочни избори 

Христо Иванов подчерта, че от ДБ не са взели окончателно решение и ще очакват до последно да видят ИТН в каква посока ще тръгнат

Интервюто с Христо Иванов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.