Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Прокопиев: Група политици и съзвездия от фирми са дизайнерите на завладяната държава

Снимка: БГНЕС

"Не може да се каже, че този или онзи персонално е дизайнер на завладяната държава. Дизайнерите са група от политици и съзвездия от фирми, които гравитират около тях и се възползват от подмяната на институционалните механизми, за да имат частни ползи за бизнеса си. Вижте списъците с кредитополучателите на Българската банка за развитие и списъците с получателите на авансите от "Автомагистрали", от ДКК, и ще видите къде отиват парите. Вижте къде отиват парите и ще видите кои са бенефициентите на завладяната държава". 

Министри: „Автомагистрали“ и ДКК са служили като „шапки“ 

Това каза пред БНР издателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и отрече да е оказвал влияние върху избора на един или друг министър в кабинет на Бойко Борисов или в служебно правителство. 

"В момента не участвам в никакъв процес за нищо... Винаги съм отстоявал едни ценности - да има правила и да може предприемачите в България да развиват бизнес, да движат икономиката и обществото напред. Ако това влияние сте го видели в някакви правителства, това не е лошо за обществения интерес. Никога не са ме вълнували частните ми интереси". 

В предаването "Политически НЕкоректно" издателят подчерта, че ДПС не реагират персонално на него, а на разкритията на издаваните от него медии за фирми в орбитата на Движението:  

"ДПС се опитва да направи подмяна на случилото се в България и защо държавата е в състояние на естествено разпаднали се институции и обществени отношения... Тоталитарната държава винаги трябва да има враг и в мое лице те видяха възможност да си създадат адекватен по размер враг, с когото да оправдават всяка несполука, до която това порочно управление води". 

Според ДПС "Прокопиев е пример за дълбоката държава". 

"Няма как някой, който е избрал да не е политик, да бъде олигарх и опонент на властта. Това е нонсенс". 

По думите на издателя "голямата подмяна е, че държавата беше приватизирана от частните интереси на малка група хора и че политиците започнаха да действат като собственици на бизнес". 

Иво Прокопиев коментира актуалната политическа обстановка. Според него е важно до какво споразумение ще достигне управляващото парламентарно мнозинство и дали такова изобщо ще бъде формирано

"Важни са имената в кабинета. Но в сегашната конструкция на малцинствено правителство имената не са въпрос на дискусия. Въпрос на дискусия и на политически договор е дали ще има воля да се формира парламентарно мнозинство за промяна". 

Интервюто с Иво Прокопиев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна