Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Иванов: Хубаво е да се запази духът на Халите

Снимка: Архив

"Не съм доволен от отговора на министъра на културата за превръщането на Софийските хали в хипермаркет, защото това е казионен отговор, когато институциите не искат нещо да свършат“, коментира в „Преди всички“ Илия Иванов, автор на петицията против превръщането на Халите в супермаркет. Събрани са над 8000 подписа.

„Имотът е частен наистина, но ако държавата има интерес да запази културното си наследство, във вида в който е, тя може да положи усилия. Защото говорим за обект от национално културно значение.

На поканата на Хоризонт към веригата магазини, които имат намерение да правят голям магазин в Халите, отказаха коментар по темата.

„Според мен най-важното е, че Халите са били замислени да бъдат базар на търговци на дребно, а не на един търговец. Когато там се разположи една голяма търговска верига се губи духа, който те имат“, смята още Иванов.

Въпреки модерните магазини в София, Централните хали имат клиенти, на които им харесва да пазаруват от магазина. Пред "Хоризонт" те заявиха, че мястото е комуникативно и приятно. От друга страна търговците на дребно също харесват да работят там, въпреки, че от известно време сградата западна и загуби своята атрактивност.


Според Илия Иванов би могло, чрез натиска на обществото,  да се запазят Халите в този им вид, като паметник на културата, макар и в частни ръце, и биха могли да помолят инвеститора да оттегли намерението си и да оттегли тази инвестиция. По думите на Иванов дори може да се помисли държавата да си откупи този обект.

"Подписите ще ги изпратя на министъра на културата", каза още Иванов.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна