Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям пожар в Стара Планина

Гори боровата гора до карловското село Розино

| обновено на 02.08.21 в 16:53
Снимка: БНР

Голям пожар гори в Стара Планина. Това съобщи за БНР Стефан Стефанов от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Военновъздушните сили се включиха с хеликоптер "Кугър" в гасенето на пожара, пламнал в труднодостъпна гориста местност в района на село Розино, Карловско.

Пламъците са забелязани по обед и заплашват да обхванат по-широки  масиви от тази част на Стара планина. В момента няма опасност за Розино и близките населени места.

"Отново е възникнал много голям пожар на територията на област Пловдив, в района на Стара планина около Розино и Клисура. Там очакваме съдействие от Министерство на отбраната отново хеликоптер да помогне с пожарогасенето. Не можем да минем в никакъв случай без колегите от горските стопанства, които, Слава Богу, в последните години също са оборудвани с високопроходима техника, с гасителни средства", обобщи Стефанов.

Седем екипа пожарникари от Карлово, Хисаря и Пловдив се опитват да овладеят пламъците.
"Силният вятър и трудният терен затрудняват работата ни, а огнищата на пожара са няколко", каза главен инспектор Димитър Бришимов от Регионалната дирекция по пожарна безопасност - Пловдив: 
"Обстановката е много сложна. Силният вятър вкарва дима в гората и ние не можем да определим къде е (източникът) на пожара. До билото горе всичко е дим. От София ще ни изпратят 15 човека и от София-окръг един екип. Все още не можем да овладеем пожара, защото много е силен вятърът".
В гасенето се включват и доброволци, подчерта кметът на Карлово Емил Кабаиванов.
Общо 360 сигнала за пожари в страната са получени вчера и днес.

Основната причина за възникването им остава човешката дейност, посочи Стефанов: 

"Високите температури и сухата растителност, доста добре израснала през валежните пролетни месеци, са само предпоставка. Наличието на силен вятър също е предпоставка. Около 90%  от възникналите произшествия са свързани с човешка дейност.

Много малка част от тях са вследствие на природни явления, мълнии, технически аварии по далекопроводи и други такива, човешката дейност, изразяваща се в нерегламентирано и неправилно използване на открит огън, паленето на огнища, изгарянето на сухи отпадъци, опожаряването на сухи треви и стърнища".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна