Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавни ВУЗ-ове против създаването на частни факултети по дентална и обща медицина

Снимка: Медицински Университет - София

Ректорите на четири държавни университета по медицина у нас изразиха притеснение от намерението за създаване на частни факултети по дентална и обща медицина. Според тях ще се занижи качеството на образованието и ще завършат специалисти, които няма да могат да си намерят работа. 

Според Националната карта за висшето образование в България в специалностите "Медицина", "Стоматология" и "Зъботехник" капацитетът за местата е запълнен над 90%. Тези професии са желани от кандидат-студентите заради високата степен на реализация,  коментира за БНР ректорът на Пловдивския медицински университет проф. Марияна Мурждева. Според нея не трябва да се разкриват частни филиали и медицински училища, защото това ще наруши качеството на здравните грижи и ще доведе до свръхпроизводство на кадри, които няма да намерят реализация у нас.

"Категорично подкрепяме Националната карта за висшето образование. Ние изказваме опасения, че картата може да бъде използвана и като инструмент за създаване на нови висши училища по медицина, не само частни, но и държавни. Първото условие при създаването на такива висши училища е броят на действащите студенти на национално ниво да бъде над 99% от определения капацитет на Националната агенция по оценяване и акредитация“, каза проф. Мурждева.

Тя обясни, че в момента всички медицински университет имат капацитет да поемат повече студенти.

"Да има една предварителна оценка за въздействието при откриването на такова ново държавно училище върху степента на съответствие на профилната и териториална структура на висшето образование със социално икономическото развитие и потребностите на пазара на труда" .

През последните 2 години приемът в държавните висши училища намалява. Ректорите се притесняват, че тези бройки ще се дават на частните университети. 

Един от частните университети, който се подготвя да отвори факултет по медицина и дентална медицина, е Нов български университет в София. От висшето училище отговориха, че проектът е на ранен етап и се подготвя документацията за кандидатстване. От Българския зъболекарски съюз са против в НБУ да има факултет по дентална медицина. Председателят на организацията д-р Николай Шарков каза, че за тези намерения разбрал от медиите и никой не се допитал до тях

"Ние научаваме от медиите, че в Плевен желанието на Медицинския университет е да разкрие Факултет по дентална медицина и пак от медиите научихме за желанието на Нов български университет да разкрие и медицински факултет и факултет по дентална медицина. Бяха намалени бройките за държавна поръчка на български студенти в трите факултета по дентална медицина в университетите в София, Пловдив и Варна. Нямаха никаква обосновка за намаляване на тази бройка". 

Д-р Шарков заяви, че в България има 10 хиляди зъболекари за по-малко от 7 милиона население, което означава, че един зъболекар трябва да обслужва 700 души, което е под санитарния европейски минимум, където съотношението е 1 към 1200. 

"Това становище категорично подкрепя виждането на Българския зъболекарски съюз, че в страната не са необходими никакви други факултети освен трите държавни факултета по дентална медицина в България. Създаването на още Факултети по дентална медицина ще доведе до безработица и влошаване на качеството на денталните услуги, защото ще се появи дъмпинг. Дъмпингът е единствената  мярка при безработица да си осигуриш някаква работа, което означава влошено качество. Не трябва в България да създават никакви факултети по дентална медицина, било то частни или държавни".

За тази учебна година също е имало намерения за съкращаване на бройките, но ректорите са успели да се преборят и да ги спасят, каза проф. Добромир Димитров, ректор на Медицинския университет в Плевен: 

"Имаше допреди два месеца идея тези бройки да бъдат съкратени в областта на медицина, стоматология, медицинска сестра, акушерка и ние заедно се преборихме да запазим миналогодишния брой студенти, които се обучават. Ние сме с възможност за по-голямо обучение и зависи от техните решения да кажат за всяка година какъв трябва да е приемът по отделните специалности".

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна